Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El protocol definitiu d’actuació pels casos de coronavirus s’aprovarà dilluns

Vergés diu que estan "del tot preparats" per si arribés un cas a Catalunya procedent del territori afectat

Imatge de la consellera de Salut, Alba Vergés. ACN.
El Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc es reunirà dilluns a Barcelona, on s’aprovarà el Protocol definitiu d’actuació davant de casos sospitosos del nou coronavirus. El protocol provisional s’informarà a tota la xarxa sanitària, segons ha decidit l’Agència de Salut Pública de Catalunya durant una reunió preparatòria a la que es farà aquest divendres amb el Ministeri i tots els territoris per definir el protocol davant possibles casos. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha enviat un missatge de tranquil·litat i ha afirmat que tot i que l’OMS no ha declarat per ara emergència internacional, a Catalunya estan “del tot preparats” per si arribés un cas procedent del territori afectat.

El primer cas del nou coronavirus (2019-nCoV) va detectar-se el desembre passat a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. Ara per ara, no existeix cap restricció als viatges ni al comerç amb Xina, ja que tal com ha avaluat l’OMS el risc en viatgers és molt baix.

Amb tot, des de Salut adverteixen que si en els 14 dies posteriors a la tornada d’un viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris com tos, mal de coll, febre o sensació de falta d’aire, s’ha de comunicar als serveis sanitaris l’antecedent de l’estada en aquesta ciutat o bé trucar al 061 CatSalut Respon.

Font d’infecció i símptomes
Actualment la font d’infecció està sota investigació. Existeix la possibilitat que la font inicial pugui ser algun animal, ja que els primers casos es van detectar en persones que treballaven en un mercat on hi havia presència d’animals. Alguns coronavirus són virus zoonòtics, cosa que significa que es poden transmetre dels animals a l’ésser humà.

Els símptomes més comuns d’aquest coronavirus inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal, i inclús la mort.

Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

Les dades disponibles fins aquest moment indiquen que podria haver-hi transmissió persona a persona però aquesta via de transmissió seria poc eficient, ja que perquè es produeixi la infecció es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona malalt amb les mucoses d’una altra persona (nas, boca, ulls).

Tractament

Actualment no existeix un tractament específic pel nou coronavirus però des de Salut recorden aplicar les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries en general, com una higiene de mans freqüent o evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria.

També es recomana mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda, tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o de roba en tossir o esternudar i rentar-se les mans.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Treball proposa una comissió de seguretat del complex petroquímic de Tarragona

Notícia següent

L’Historial Electrònic de Salut aglutinarà la informació clínica dels pacients

Notícies relacionades