El Pretori acull l’exposició ‘Mauthausen. L’univers de l’horror’

  Dimecres 16 de gener a les 19h s’inaugurarà amb la conferència “La deportació republicana. Amical de Mauthausen i la lluita contra el feixisme avui” a càrrec d’Enric Garriga, fill de deportat

  temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

  Demà dimecres 16 de gener a les 7 de la tarda s’inaugura l’exposició ‘Mauthausen. L’univers de l’horror’ a la Torre del Pretori amb la conferència inaugural “La deportació republicana. Amical de Mauthausen i la lluita contra el feixisme avui” a càrrec d’Enric Garriga, fill del deportat Marcel·lí Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, vicepresident del Comitè Internacional del Camp de Buchenwald i coordinador de la Xarxa Mai Més.

  La mostra té la finalitat de mostrar l’horror més gran concebut al segle XX, els camps de concentració nazis, per tal provocar la reflexió necessària sobre la responsabilitat del passat i també per oposar-se a qualsevol repetició en el present o en el futur. La majoria de les fotografies del camp de Mauthausen van ser obtingudes pels deportats Antonio García i Francesc Boix, que van robar-les dels laboratoris fotogràfics del camp i van deixar-les, a través dels nois del camp que treballaven en una pedrera, a cura de la senyora Anna Poitner del poble de Mauthausen. Antics deportats republicans van ser depositaris d’aquest fons fins que la legalització de l’Amical d’Espanya l’any 1978 va permetre l’acollida de les fotografies a Barcelona.

  L’exposició forma part dels actes organitzats per commemorar els 80 anys de la fi de la guerra civil a Tarragona que coordina el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament i aplega diferents institucions i entitats culturals en un programa d’actes per donar a conèixer els antecedents, el desenvolupament i els efectes posteriors del conflicte bèl•lic a la ciutat.

  Els actes comencen avui, dimarts 15 de gener, amb la projecció del documental L’ocupació de l’exèrcit franquista del Camp de Tarragona, ara fa 80 anys, del programa “Tremolors” produït per TAC12. Serà a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’Antiga Audiència (pl Pallol, 3).