Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Port de Tarragona i Europe Direct Tarragona organitzen un seminari en línia sobre el Pla de Recuperació d’Europa

Avatar photo

La trobada reuneix més de 85 persones relacionades amb l’empresa, l’administració i altres sectors de la societat

Ahir, 24 de novembre per la tarda, Europe Direct Tarragona (EDTgn) i el Port de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament Tarragona i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, van organitzar un seminari en línia per donar a conèixer entre el teixit empresarial i la ciutadania del territori el Next Generation EU.

Més de 85 persones van participar a la trobada sobre els ajuts Next Generation EU; un fons europeu que, en el cas de l’Estat espanyol, suposarà una injecció de 140.000 milions d’euros per finançar projectes de transformació digital, impulsar la competitivitat industrial i en la línia del Pacte Verd a favor de les energies netes i la sostenibilitat.

Next Generation UE

La primera ponent, Rosa M. Aldea, directora general adjunta de la Direcció General de Pressupostos de la Comissió Europea, va ser la responsable d’explicar el conjunt d’ajuts Next Generation UE per al període del Marc Financer Plurianual 2021-2027. Aquest instrument dotat de 750 mil milions d’euros està orientat al finançament d’inversions i reformes: amb objectius com la cohesió econòmica-social i territorial, reforçar el mercat únic, mitigar l’impacte social i econòmica de la crisi i impulsar les transicions ecològiques i digital.

Segons aquesta responsable de la UE, el 37% del fons Next Generation EU són per aprofundir en la transició ecològica i 20% per a la transició digital, i ha insistit “es mirarà amb lupa que no perjudiqui l’objectiu de zero emissions contaminants per a l’any 2050”,

Finalment, Aldea ha dit que “Next Generation EU és un fons per a invertir, per tirar endavant inversions i reformes, no per pagar despesa corrent, i com a novetat es farà un primer avançament del projecte, però la resta dels diners s’ingressaran en funció dels resultats”.

Digitalització i Pacte Verd

El segon ponent, Jorge Castro, membre de la unitat de Desenvolupament i Coordinació de la Política Digital de la Comissió Europea, va ser l’encarregat d’aprofundir sobre aspectes com la digitalització i el pacte verd com a claus per a la recuperació”.

Entre d’altres aspectes, Castro ha explicat la necessitat que la digitalització també assumeixi els objectius del pacte verd europeu. Ha defensat la necessitat de crear projectes i polítiques que fomentin els centres de dades i ample de banda verds a nivells europeu, i l’intercanvi de dades a nivell de la UE en forma de “mercat únic de dades” a disposició d’empreses i altres actors. En aquesta línia, també ha defensat una iniciativa sobre electrònica circular mitjançant la reutilització, allargant la vida útil dels dispositius, etc.

Port sostenible

El tercer ponent ha estat de Josep M. Cruset, president del Port de Tarragona amb una xerrada titulada “Sostenibilitat ambiental, Creixement sostenible i Compromís social al Port de Tarragona”. Cruset ha volgut subratllat l’excepcionalitat dels moments que estem vivint amb dues dades significatives.

Per una banda, el descens del 20% consum d’electricitat “equivalent a 90 dies seguits de vaga general” i l’alt nivell del deute públic situat per sobre del 100% sobre el PIB que és -ha explicat- “tres vegades més alt que a l’inici de la crisi financera de 2008”.

El president del Port també ha explicat que les receptes keynesianes de la UE per a la superació de la crisi de 2008 ja no es poden aplicar en aquesta cas i ha saludat la implantació dels ajuts Next Generation UE i els criteris i objectius que l’acompanyen.

Cruset ha destacat que les organitzacions han d’assumir el repte de transformarse per poder estar alineats amb el que els reptes de futur demanen: “ser transparents, eficients i sostenibles”.

Per al president del Port, la transparència passa per desplegar una comunicació activa “explicant abans que et preguntin” i per “establir canals de comunicació amb l’entorn econòmic i social”; l’eficiència passa per la digitalització i la sostenibilitat passa per “assumir els 17 objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.”

En aquest sentir, Cruset ha presentat les línies generals del Pla de SostenibilitatAgenda 2030 presentat pel Port tarragoní el passat mes de juliol. Segons el president de l’APT, “és un pla ambiciós, amb objectius potents en benefici de la ciutat i del territori i per donar-li compliment” amb 3 eixos, 23 objectius i 82 accions i una finalitat fonamental que és “aconseguir la reducció del 99 % de la petjada de carboni de l’APT”.

Cruset ha volgut destacar accions com la inversió de 2M€ per la restauració de l’espai de la Xarxa Natura 2000 a la zona de La Pineda, la col·locació de biòtops marins i l’eliminació de focus potencials d’emissió de CO2 com la fàbrica de clínker al dic de Llevant. També ha destacat accions en benefici del creixement sostenible com la compra d’energia verda certificada, la construcció d’una 4a planta fotovoltaica a la teula del Museu del Port i l’estudi per a l’electrificació del Moll de Balears per a connectar-hi els creuers.

Per finalitzar, Cruset ha volgut destacar la participació de Port en el projecte “Tarragona Hidrogen Valley”, un projecte que es presentarà a Europa com a vector clau de transformació energètica, aportant “espai per collir energies renovables, expertesa en emmagatzematge de líquids i consumidor potencial d’hidrogen verd.

Un món circular

Per la seva part., Josep M Tost, darrer ponent del seminari i director de l’Agència Catalana de Residus (ARC), ha destacat la necessitat d’una millor gestió dels recursos del planeta si no volem acabar amb ell. Segons aquest responsable de la Generalitat de Catalunya, “el món serà circular o no serà”.

El director de l’ARC, a defensar “una revolució necessària” que ens dugui cap a un nou paradigma econòmic i a nous models empresarials. LA UE està en aquest camí, ha comentat Tost, introduint un gran canvi normatiu i jurídic per fomentar una producció industrial diferent i un consum diferents cap a la circularitat en base a les tres RRR: reduir, reciclar i reutilitzar.

Tots ha explicat a que a Catalunya hi ha camí a fer i ha explicat que les polítiques de l’ARC per assolir una economia més sostenible, mitjançat la fiscalitat -premiant a qui ho fa bé-, assolint més recollida selectiva, augmentant ajuts i subvencions, impulsant de l’ecodisseny i fomentant projectes de reutilització.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Pugen a 896 els grups escolars confinats

Notícia següent

Mont-roig posa en marxa una campanya per incentivar el comerç

Notícies relacionades