El ple de la Paeria aprova batejar ‘1 d’octubre’ la plaça del CAP de Cappont

  La decisió no s'adoptarà de forma immediata sinó que s'abordarà al si del Consell de la Ciutat abans que el paer en cap n'aprovi la inclusió al nomenclàtor de carrers i places

  El ple de la Paeria ha aprovat posar el nom ‘1 d’octubre’ a la plaça que hi ha al davant del CAP de Cappont. Ha estat arran d’una moció presentada pel CDR que ja va ser debatuda fa 13 mesos i en aquella ocasió no va prosperar per l’abstenció de l’equip de govern del PSC i el rebuig de Cs i PP. Aquest divendres la moció s’ha aprovat als 15 vots del govern tripartit municipal d’ERC, JxCat i el Comú però el bateig de la plaça no serà efectiu de seguida sinó que tal com ha dit la portaveu Jordina Freixanet, la decisió haurà de seguir el seu ”circuït” i es traslladarà al Consell de la Ciutat abans que el paer en cap, Miquel Pueyo, la faci efectiva. També s’ha aprovat una moció de suport al pla de xoc a la campanya de temporers amb retrets entre el govern i el PSC que ha posat en dubte l’eficiència del refugi habilitat fa unes setmanes perquè no hi hagi temporers dormint al carrer.

  El primer ple ordinari del nou mandat a la Paeria ha aprovat una moció a favor de batejar amb el nom ‘1 d’octubre’ la plaça que hi ha just al davant del CAP de Cappont. Un espai on el dia del referèndum les càrregues de la policia espanyola van ser especialment contundents provocant desenes de ferits i una forta resistència per part dels veïns que no van poder acabar evitant que els agents s’emportessin dues urnes del col·legi electoral que hi havia ubicat al centre sanitari.

  La moció l’ha presentada el CDR de Cappont 13 mesos després que ja la presentés en un ple de la corporació municipal que la va acabar rebutjant. En aquesta ocasió, la majoria de les forces republicanes ha provocat que amb 15 vots a favor la moció prosperi i per tant és molt possible que aquesta plaça s’acabi incloent al nomenclàtor de la ciutat amb aquesta denominació. El procés però no serà immediat, tal com ha explicat la portaveu del govern municipal, Jordina Freixanet, que ha assenyalat que la decisió es traslladarà al Consell de Ciutat, un òrgan de recent creació que inclou diferents agents polítics, socials i econòmics de Lleida i posteriorment al paer en cap que és qui té la potestat, via decret de posar el nom a la plaça.

  El portaveu del PPC, Xavier Palau, ha estat el primer d’encetar el debat de la moció amb la seva intervenció on ha qualificat el text de ”polític i ideològic” perquè si bé hi havia desenes de veïns del barri quan la policia va carregar en aquest punt, molts altres no hi per tant la proposta és ”exclusiva i excloent”. En el mateix sentit, la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha remarcat que els carrers i places de la ciutat ”són de tots” i homenatjar l’1-O exclou als qui no el van defensar.

  La regidora socialista Carme Vall ha volgut remarcar que el PSC està en contra de la violència que hi va haver l’1-O i ha assegurat que ”la vam condemnar”. Això no obstant, ha considerat que la decisió de posar el nom d’1 d’octubre a una plaça l’ha de prendre una comissió especial que ara ”el nou govern s’ha carregat per crear un Consell de Ciutat”. De la mateixa manera que fa 13 mesos, els socialistes també s’han abstingut en la votació del text de la moció de manera que només ha rebut els vots en contra del PPC i Cs.

  Suport al pla de xoc per fer front a la campanya de temporers


  El ple ha comptat amb un tens debat sobre una moció que ha presentat l’equip de govern per buscar el suport de l’oposició a la campanya de les persones temporeres que s’ha posat en marxa fa tot just unes setmanes coincidint amb la campanya de la fruita. El portaveu del PPC, Xavier Palau ha considerat que el text només buscava ”fiscalitzar la gestió del govern anterior” i ha acusat al tripartit municipal de tenir un ”cert ego” que a la vega genera ”inquietud”. En la mateixa línia, Ángeles Ribes, de Cs, ha criticat que ara se’ls demani suport a la campanya però que no els preguntessin l’opinió quan es va decidir ubicar al pavelló de l’Antorxa un refugi per a temporers que posteriorment es va traslladar al pavelló de Balàfia per falta d’espai. Ribes ha instat a l’equip de govern a executar la campanya i deixar-se estar de mocions per fer ”postureig”.

  La regidora del PSC, Cristina Morón, ha posat en qüestió que la Paeria hagi de ser la qui construeixi un ”alberg permanent” per a temporers tal com va anunciar l’alcalde la setmana passada, de la mateixa manera que tampoc veuen bé que des de l’Ajuntament es sufraguin les despeses de l’acollida de temporers que van a treballar a d’altres municipis del voltant de Lleida. Els socialistes han assegurat que cada dia reben fotos de temporers dormint per carrers i això demostra i posa de manifest que amb el refugi habilitat ”no s’ha solucionat el problema”.

  La regidora de Serveis Socials, Regina Cairol, ha remarcat que la moció era per veure ”el nivell de complicitat” de l’oposició vers el pla de xoc endegat. En aquest sentit, ha remarcat que el de la gestió dels temporers és un ”tema de ciutat” que enguany serveix per recollir una gran quantitat de dades per començar a treballar ja en l’operatiu de cara al 2020.

  El ple també ha aprovat una moció, amb l’abstenció de Cs, promoguda per Amnistia Catalunya – Greenpeace – Oxfam Intermón, per la suspensió de la venda d’armes espanyoles a la coalició saudita que intervé al Iemen. Igualment, s’han aprovat una moció de PPC sobre la seguretat a l’Horta de Lleida, i una altra de PSC per instar al govern a prendre les mesures necessàries per garantir la prevenció, l’extinció d’incendis i la seguretat ciutadana a Lleida.