El Pacte de Berà mantindrà la lluita per les infraestructures del territori

  Després d'aconseguir l'objectiu de treure els vehicles pesants de l'N340, els alcaldes del Pacte de Berà confirmen que el grup es mantindrà actiu en defensa de les infraestructures del territori

  Els alcaldes del Pacte de Berà celebren els bons resultats del desviament dels camions de l’N-340 cap a l’AP-7, però avisen que estaran amatents als efectes colaterals de la mesura, que va entrar en vigor el 2 de setembre. Després de reunir-se aquest dijous a Roda de Berà (Tarragonès), els batlles del Camp i el Penedès han confirmat que el grup es mantindrà actiu en defensa de les infraestructures del territori. Segons els alcaldes, l’N-340 encara suposa un problema perquè travessa nuclis urbans i es col·lapsa els dies de més afluència de vehicles. A l’espera de conèixer les decisions que es prendran quan venci la concessió de l’AP-7, l’any 2021, el Pacte de Berà insisteix que el perllongament de l’autovia A-7 s’ha de fer en paral·lel a l’autopista per “trinxar el territori el mínim possible”. En aquest sentit, els alcaldes aposten per la “capil·laritat” de les infraestructures perquè la zona no quedi com un simple espai “de pas” entre les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.
  Els integrants del Pacte de Berà s’han mostrat satisfets per la consecució d’un dels seus principals objectius: treure els vehicles pesants de l’N-340 entre Altafulla i Vilafranca. Després de quatre anys de treball, però, el grup assegura que continuarà treballant en la defensa dels interessos del territori. D’entrada, els alcaldes es donaran unes setmanes per comprovar el funcionament de la mesura.

  L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha assenyalat que els punts més sensibles són l’accés al peatge d’Altafulla-Torredembarra i l’enllaç de Vilafranca sud, on es produeix una gran afluència de camions amb origen i destinació a l’autopista. Malgrat això, Rovira ha insistit que “l’N-340 no està solucionada” del tot i que caldrà seguir treballant en el futur de l’AP-7 “amb una gratuïtat o la vinyeta, que és l’aposta de futur que fem i que s’ha de treballar”.

  L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha recordat que continuen reclamant el perllongament de l’A-7 fins a Vilafranca i que es faci en paral·lel a l’autopista de manera “que trinxi el mínim possible el territori”. Carnicer ha posat en valor que el desviament de camions s’ha aconseguit gràcies al front comú dels ens locals i de la ciutadania, i amb la col·laboració de la Generalitat i del govern espanyol.

  A banda de la saturació de l’N-340 durant els caps de setmana i els períodes de vacances, la carretera encara creua pel bell mig dels nuclis de l’Arboç (Baix Penedès) i de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Els veïns de l’Arboç, per exemple, ja han mostrat la seva satisfacció pel desviament de camions. Diuen que hi ha menys soroll, menys contaminació i que poden dormir més còmodament, segons ha assenyalat l’alcalde, Joan Sans.

  L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha afegit que la fluïdesa a la via ha millorat “moltíssim”, però que el més important de tot és combatre la sinistralitat. El batlle ha recordat que enguany l’N-340 ha sumat onze víctimes mortals -cap des de l’entrada en vigor de les restriccions, el 2 de setembre-. Alonso ha subratllat també que en el tram entre Altafulla i Vilafranca “s’estalvien” uns 2.000 camions diaris que ara circulen per l’AP-7. “Les xifres parlen per si soles”, ha valorat, satisfet.

  Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, ha assenyalat que el territori comparteix interessos comuns en infraestructures, com a indret de “frontissa” entre les àrees de Barcelona i Tarragona. El ‘lobby’, ha afegit Serramià, continuarà unit per reivindicar millores en infraestructures com les rodalies i els accessos a polígons, entre d’altres. “No volem que aquest sigui un territori de pas, sinó que hi hagi una capil·laritat de les infraestructures que millori el benestar de les persones que viuen aquí”, ha conclòs Serramià.

  A més dels alcaldes del Vendrell, Altafulla, Torredembarra i l’Arboç, i de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, la trobada del Pacte de Berà també ha aplegat els alcaldes i alcaldesses de Calafell, Cunit, Creixell, Roda de Berà, Castellet i la Gornal, Bellvei i Santa Margarida i els Monjos.