El nou mercat municipal d’Alcanar ja ha entrat en funcionament

  Ha entrat en funcionament aquest matí

  Les portes del nou mercat municipal d’Alcanar s’han obert avui a les 8 del matí. Des de llavors, desenes de mirades curioses s’han apropat per a descobrir la seua nova cara. A mig matí, la ciutadania s’ha retrobat i ha fet les primeres compres del dijous en un espai totalment renovat però que conserva l’essència del mercat de tota la vida.

  Durant la presentació, Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar, ha destacat que aquesta reforma “ha estat un dels grans objectius d’aquest mandat”, juntament amb la inauguració de l’alberg els Josepets i la projecció del nou auditori municipal. Per al batle, “en el context actual, potenciar el comerç local és una prioritat perquè fer poble és també comprar proximitat”.

  Les obres del mercat municipal es van iniciar l’any 2016 i s’han dividit en dos fases que han tingut un cost aproximat de 380.000 euros i ha comptat amb el suport de dos subvencions del Pla d’Actuació Municipal de la Diputació de Tarragona que ascendeixen a prop de 242.450 euros. La primera part de l’actuació comprenia la remodelació de l’equipament i la millora dels accessos, mentre que en la segona es van construir les catorze parades.

  “El conjunt de la rehabilitació combina les reformes necessàries per a garantir la perdurabilitat de l’equipament amb un disseny atractiu i actual”, explica Ivette Fibla, regidora d’Urbanisme. Fibla també destaca el fet que “els arquitectes redactors de la primera i segona fase, així com la resta d’aparelladors i enginyers de la direcció executiva de l’obra són del municipi”. La major part de les empreses que han intervingut en la reforma també són locals.

  A més, al llarg del projecte s’ha comptat amb la col·laboració de molts dels paradistes anteriors, d’altres comerciants locals i dels potencials usuaris, “sobretot per a definir la mateixa concepció del mercat i dissenyar la proposta comercial, dos factors que han de contribuir a la seua consolidació”, argumenta Joan Roig, regidor de Participació Ciutadana.

  A l’hora de licitar les parades s’ha optat per una fórmula mixta de lloguer-concessió de cinc anys prorrogable amb l’objectiu d’assegurar “la presència de les parades que han mantingut l’esperit del mercat durant els darrers anys, garantir el relleu generacional i afavorir la permanència del comerç local”, apunta Jordi Monfort, regidor de Comerç.

  Després d’una primera fase de treball centrada en l’organització i posada en funcionament de l’equipament, està previst que a l’estiu es liciten les parades del mercat que estan per a ocupar. La nova licitació serà també una oportunitat per als pagesos del municipi que vulguen optar a tenir un espai on oferir els seus productes de proximitat.

  Inicialment l’equipament obrirà tres dies a la setmana -dijous matí, divendres matí i tarda i dissabte matí- en un horari que s’anirà ajustant a partir de les necessitats i propostes dels paradistes. “Ara tenim el repte col·lectiu de treballar amb imaginació i capacitat d’anàlisi per a consolidar el mercat i convertir-lo en un element dinamitzador del comerç local i cohesionador de la societat”, conclou Monfort.