El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya posa en funcionament la primera sala de seguretat biològica

La consellera d’Agricultura ha visitat avui a Lleida les instal·lacions d’aquest centre, que analitza prop de 450.000 mostres l’any per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues

La consellera Jordà en un moment de la visita al Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya. Foto: Cedida.

‘Enguany, el Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya fa un pas més per donar un servei complet amb una nova unitat de seguretat biològica’, ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el decurs de la visita que ha realitzat aquest matí a les instal·lacions d’aquest centre, situat a Lleida.

La nova sala de seguretat biològica consisteix en un equipament avançat que dona més valor al Laboratori i del qual disposen poques institucions a Catalunya, amb unes sales complexes que preveuen en poc espai diverses mesures d’elevada seguretat.

En relació a la tasca del Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya, la consellera Jordà ha afirmat que ‘és de cabdal importància per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues vegetals, com ara la Pesta Porcina Africana o la Xylella fastidosa que afecta les oliveres, entre d’altres plantes, i garantir la sanitat animal i vegetal, la salut de les persones i unes bones produccions’. 

Teresa Jordà ha qualificat aquest servei com a indispensable a l’hora de ‘garantir l’estatus sanitari del nostre país i les oportunitats que ens dona pel que fa a la viabilitat de les granges i explotacions agrícoles, i l’accés als mercats exteriors i d’altres estats membres’. També ‘en la detecció ràpida de malalties i en la gestió de mostres en moments de crisis sanitàries’, ha dit Jordà.
Així mateix, la titular d’Agricultura ha posat de manifest que amb aquest Laboratori i la feina dels professionals que hi treballen ‘es vol continuar donant resposta, sobre la base de la seva condició de laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya, als reptes presents i futurs en l’àmbit de la salut animal i vegetal’.
 
Prop de 450.000 mostres analitzades cada any

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya és el laboratori oficial de suport tècnic per al diagnòstic de les malalties previstes en els programes oficials de vigilància, control, lluita i erradicació en matèria de sanitat animal i vegetal de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a la sanitat animal, aquests laboratoris analitzen anualment unes 430.000 mostres procedents de 6.000 explotacions catalanes que suposen un total d’unes 500.000 anàlisis: unes 200.000 en boví, 255.000 en oví/cabrum, 14.000 en porcí, 15.000 en abelles, 3.000 en fauna salvatge i la resta en èquids, conills i gossos.

Les principals malalties de diagnòstic animal que s’investiguen són: brucel·losi, llengua blava, leucosi, peripneumònia contagiosa bovina, IBR, BVD, Febre Q, Aujeszky, PPA, PPC, CAE, MAEDI VISNA i varroa en abelles.

Pel que fa a la sanitat vegetal, es prenen una mitjana d’unes 9.000 mostres anuals en el marc de campanyes i per a diagnòstic clínic a les explotacions i a qualsevol particular, cosa que suposa fins a 40.000 anàlisis. Aquestes analítiques permeten la detecció de fins a 600 organismes diferents: fongs, bacteris, virus, viroides, fitoplasmes, nematodes i artròpodes (insectes i àcars), 116 dels quals són organismes de quarantena.