Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Govern impulsa la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Avatar photo

El ple del Parlament ha aprovat, per àmplia majoria, la llei que permet la creació d'aquest nou òrgan

Catalunya disposarà d’un òrgan encarregat d’investigar i analitzar els ciberincidents i ciberatacs que es produeixin a les xarxes de comunicacions electròniques i als sistemes d’informació públics. El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres, per àmplia majoria, la Llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, òrgan que substituirà el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT). La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha presentat el Projecte de llei on ha destacat que la llei és “important i necessària per al país” perquè en aquest segle de revolució digital “la ciberseguretat hi juga un paper transcendental”.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya s’encarregarà de prevenir, detectar, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes de comunicacions electròniques i als sistemes d’informació públics, i de planificar, gestionar, coordinar i supervisar la ciberseguretat a Catalunya, minimitzar els danys i el temps de recuperació de les xarxes i els sistemes en cas de ciberatac i col·laborar amb els cossos policials i les autoritats judicials.

La societat digital es configura, més que mai, com una plataforma global on actualment la ciutadania, organismes públics o privats, i administracions públiques s’hi troben absolutament immersos, desenvolupant una part rellevant de la seva vida quotidiana. Cada 60 segons s’envien més de 20 milions de missatges de WhatsApp, més de 150 milions de correus electrònics i es venen articles per més de 200.000 euros a Amazon a tot el món.
La Generalitat de Catalunya va apostar des de fa temps per la plena implantació de la societat digital. Actualment, un elevat volum de serveis públics que presta ja es troben disponibles a la xarxa i són accessibles per als ciutadans. L’ús quotidià de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i el tractament que en fan les empreses, entitats i ciutadans les converteixen en elements essencials per a l’actual desenvolupament econòmic i convivència social.

Tots els grans beneficis que la transformació digital aporta a la nostra societat també preveu nous reptes i la ciberseguretat n’és un d’ells. La societat digital es troba afectada per noves i diverses amenaces que posen en perill els sistemes d’informació i les seves dades. En els darrers temps, Catalunya també s’ha vist afectada pels ciberatacs. Per exemple, l’any 2015 la Generalitat de Catalunya va rebre prop de 216 milions d’atacs informàtics i es van registrar més d’11.700 incidents de ciberseguretat, afectant llocs de treball i sistemes d’informació de la institució.

El Govern de Catalunya, sensible a aquesta realitat, ha endegat diverses actuacions. D’aquesta manera, el CESICAT, una fundació del sector públic, va ser creat l’any 2010. En aquests anys, ha executat importants tasques per garantir la ciberseguretat de la Generalitat. Malgrat això, aquesta fundació, per la seva forma jurídica, no pot exercir les funcions ni prestar el servei públic de ciberseguretat que es necessita per afrontar els reptes presents i futurs. Precisament, per aquesta raó, el Govern ha decidit impulsar la llei que ha permès crear l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Empresa i Coneixement impulsa una campanya informativa per conscienciar contra el top manta

Notícia següent

Àmplia participació en la consulta de l’oposició veneçolana a Tarragona

Notícies relacionades