El Documental del Mes projecta aquest abril la pel·lícula “Namrud el problemàtic”

  Aquest dimarts 16 d’abril, a partir de les 19:00h, es farà la projecció del Documental del Mes al Centre de la Imatge Mas Iglesias CIMIR. La pel·lícula que es projectarà és “Namrud el problemàtic”, la història del cantant palestí que incomoda tot un país, una pel·lícula del sevillà Fernando Romero Forsthuber.

  Jowan Safadi és un conegut i controvertit músic palestí-israelià que viu a Haifa, Israel. Amb la seva banda Fish Samak escriu cançons de crítica social i “políticament incorrectes” en un país on ser lliure depèn del costat de la frontera on has nascut.

  En Jowan no té por d’expressar l’opinió ni a tractar temes tabú acompanyat de la seva guitarra elèctrica, encara que per culpa d’això ha sigut investigat i empresonat alguna vegada. Tot i ser un artista underground i sovint incomprès, amb la seva actitud i el seu poder artístic i personal, poc a poc s’ha guanyat una gran comunitat de fans al món àrab que com ell, anhelen justícia per a un conflicte que fa massa anys que dura.

  Mentrestant el seu fill Don, de 15 anys, s’ha instal·lat a casa seva. Tot i la seva nova paternitat en solitari, en Jowan no deixa de lluitar a través del seu art per un lloc on viure en pau, on ell, el seu fill i la seva gent, puguin sentir-se segurs i amb possibilitats de prosperar. “Quan la mentida és mainstream, la veritat resulta provocativa”, sol dir en Jowan. Mentre es pugui, seguirà cantant i tocant el seu rock combatiu que invita a la reflexió i fa pujar els colors al sionisme més recalcitrant. O potser ha arribat el moment de parar?

  Segons el Centre d’Informació Israelià pels Drets Humans dels Territoris Ocupats (B’TSELEM) des de l’any 2000 el conflicte Israel-Palestina s’ha cobrat prop d’11.000 morts, dels quals 9.500 són palestins. “Namrud”, és el nom que fa al·lusió al personatge bíblic que va construir la Torre de Babel on, segons el Gènesi, hi convivia en pau tota la humanitat abans d’escampar-se pel món quan van aparèixer llengües i les ètnies. Amb aquesta referència, Jowan Safadi pretén ajudar, com a mínim, a esborrar les fronteres mentals entre palestins i israelians.

  “Namrud el problemàtic” és la història d’un esperit lliure que viu al bell mig d’un dels conflictes polítics i territorials més antics i complexos del món.

  La pel·lícula va guanyar el premi a Millor Documental al festival FrontDoc i s’estrena a l’Estat espanyol a través del cicle DocsBarcelona del Mes.