El Concurs de Castells arriba marcat per la nova normativa

  Vilafranca i les dues colles vallenques aniran a la carrera pel podi, amb la Jove de Tarragona i Capgrossos de Mataró trepitjant-los els talons

  temps lectura-Temps de lectura: 6 minuts

  Tot a punt per al Concurs de Castells de Tarragona en què les millors colles castelleres del moment aniran al màxim. Enguany el concurs presenta novetats que poden fer decidir la 27a edició del certamen, com la nova normativa en què tan sols pot constar un castell carregat o la puntuació més alta per als castells nets, en detriment de les construccions de deu pisos. La temporada desigual de les colles també és un factor que pot influir-hi. Els Castellers de Vilafranca, vencedors indiscutibles del concurs en les darreres vuit edicions consecutives, no arriben en el seu millor moment. La resta de colles, però, no se’n refien. Vella i Joves de Valls venen fortes, amb diferents tàctiques. Mentre els rosats portaran castells que han dominat durant la temporada, els diables vermells se la jugaran amb l’inèdit 3 de 9 net. En la cursa pel podi hi poden irrompre la Colla Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró, amb ganes de fer un bon paper al concurs.
  Dues colles que jugaran unes cartes amb bagatge i una tercera colla més imprevisible que pot donar la sorpresa. Verds, rosats i vermells es disputaran el primer lloc del podi, mentre els de la camisa lila i la blava no perdran l’oportunitat de fer-s’hi un lloc si les grans colles cometen errors. Una trentena de colles actuaran, entre dissabte i diumenge, a la Tàrraco Arena Plaça, que s’omplirà amb prop de 25.000 persones, entre castellers i espectadors. A només 24 hores perquè arrenqui el certamen, el ritme és frenètic a Tarragona i ja s’està enllestint el muntatge del concurs dins l’antiga plaça de braus. Les dotze millors colles del rànquing casteller competiran aquest diumenge a partir de les deu del matí, mentre que dissabte ho faran les dinou següents colles classificades.

  Dissabte s’hi esperen veure castells de nou. Els Xiquets de Reus, l’única colla participant que ha coronat un castell de nou pisos aquesta temporada -el 3 de 9 amb folre, descarregat per les festes de Misericòrdia-, tenen moltes opcions de fer-se amb el títol en la sessió de dissabte. Però el plat fort serà diumenge, en un concurs marcat per la incertesa de com influirà la nova norma d’un sol castell carregat -o dit d’una altra manera, l’obligació de descarregar-ne dos-, una mesura que, de cara a la galeria, s’ha pres per afavorir la seguretat, però alguns temen que faci restar un punt d’espectacle. Enguany, descarregar és gairebé sinònim de guanyar. Cada colla, però, té la seva estratègia.

  Els Verds s’enfronten a “l’edició més difícil de la història”

  Els Castellers de Vilafranca entomen el concurs amb la “pressió” de ser els guanyadors de les últimes vuit competicions, si bé admeten que ara són davant “l’edició més difícil de la història”. El cap de colla, Toni Bach, recorda que aquest estiu han patit diverses caigudes que han obligat a “treballar a un ritme més suau del que s’estava acostumat”, mentre assegura que “altres colles han pogut fer tota la temporada a un ritme fortíssim”. Bach es refereix així a l’estat de forma de la Colla Vella dels Xiquets de Valls -principal rival de les dues últimes edicions del concurs-, però també destaca el nivell de la Joves de Valls i de la Jove Xiquets de Tarragona.

  “Però tothom sap que ens agrada molt competir i sempre hem demostrat que ens creixem davant les adversitats”, afegeix el cap de colla dels Verds, que assegura que diumenge repetiran el programa de màxims que ja duien a la Tàrraco Arena Plaça ara fa dos anys: la torre de 8 neta i el 3 i el 4 de 10. Si el 2016 la colla va triomfar descarregant els dos castells de 10 però fent llenya en el descens de la bèstia indomable, ara confien en revalidar el títol descarregant les tres construccions. Respecte els canvis de normativa previstos per diumenge, Bach en resta importància considerant que l’afectació “serà a tots per igual”.

  La Vella va a assegurar

  Possiblement sigui la colla més en forma aquesta temporada, amb moltíssims gammes extra a la butxaca. Però la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que no guanya el concurs des de l’any 2000, vol anar a cop segur i evitar riscos. És per això que es planteja el 2 de 8 net -que ha estrenat enguany per primer cop i ha descarregat en tres ocasions- i el 4 de 9 net -construcció també feta tres vegades aquesta temporada. El 4 de 10 -que va quedar en intent a Santa Tecla- i el 3 de 10 -carregat a la Firagost- serien els altres objectius dels rosats, que té un ampli ventall de recursos, com el 4 de 9 amb el pilar o el 5 de 9 amb folre.

  El cap de colla, Albert Martínez, reconeix que les baixes que han patit arran la caiguda del 4 de 10, especialment del casteller Joan Ibarra, han obligat a reformular la delineació del tronc. “Però els assajos responen bé i arribem al concurs amb les màximes garanties per competir al màxim”, ha dit el cap de colla. Martínez afegeix que “a diferència d’altres anys, ens presentem a plaça amb castells que ja coneixem i això ens dona un bagatge superior a concursos anteriors, i si no ens cau cap castell ens podríem permetre el luxe de provar alguna altra cosa” -referint-se al 9 de 8 o inclús l’inèdit 3 de 9 sense folre.

  La Joves pot donar la gran sorpresa

  Si la Vella opta enguany per jugar unes cartes conegudes -després de jugar-se-la el 2016, amb el 3 de 9 net, sense èxit- enguany són la Joves de Valls qui provarà aquest castell de dificultat extrema. Malgrat tenir un ventall més limitat en gammes extra, els vermells poden ser la gran sorpresa del concurs. La colla es planteja el 2 de 8 i el 4 de 9 net i l’inèdit 3 de 9 sense folre. Però d’aquests, només n’ha descarregat un aquesta temporada. El 4 de 9 fa més de dos anys que no el fa i el 3 de 9 net encara no s’ha fet mai -repte que reapareix al concurs, si bé en les 26 edicions mai s’hi ha estrenat cap castell.

  Uns objectius agosarats que, en cas de completar-se, la farien proclamar-se guanyadora. Sabent que els castells nets són els que més puntuen al concurs, la Joves hi treballa des de principis d’any. “Ens hi sentim còmodes i les proves surten molt bé, són castells difícils de fer, però estem molt il·lusionats”, explica el cap de colla, Francesc Ramon. També tenen en cartera el 5 de 9 amb folre, que només han carregat un cop, per Sant Fèlix. En relació al fet de sortir primers a plaça, la colla ho veu positiu. “Si fem la nostra feina, serà molt difícil que una altra colla ens pugui guanyar”, sentencia Ramon.

  La Jove de Tarragona i el repte de descarregar el 3 de 10

  Va quedar 2a al darrer concurs, però ve d’una Santa Tecla amb dubtes. La Colla Jove Xiquets de Tarragona es presenta al concurs amb el mal regust de boca d’haver pogut només carregar el 3 de 10 amb folre i manilles pel dia de la patrona de la ciutat. És per això que la seva màxima il·lusió és descarregar-lo en el concurs. El seu repte és fer un bon paper, amb el 5 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre i agulla, el 9 de 8 i el 2 de 9 amb folre i manilles, com a objectius.

  També han festejat amb el 4 de 9 net, però reconeixen que els falta treball. “No està ni confirmat ni descartat; de vegades la il·lusió pot més que el treball, però entenem que hauria de donar-se en una situació especial, en la què ja tinguéssim la feina feta i ens el poguéssim regalar, o si el necessitéssim amb la mirada posada a la classificació”, afirma el cap de colla de la Jove, Aleix Bordas. Si les colles més grans cometen errors, la Jove s’assegura lloc al podi.

  Els Capgrossos, pendents del 5 de 9

  Per als Capgrossos de Mataró, el Concurs arriba en un any difícil per a la colla, en el que les coses no van tan rodades com l’any passat. “Ens està costant una mica més, però en les últimes setmanes ens hem posat molt a to”, assegura el cap de colla dels blaus, Cugat Comas, que es mostra optimista davant la cita. De fet, confia que el Concurs marqui “l’inici d’un bon final de temporada” amb les diades de Girona, Vilafranca, Terrassa i Mataró com a grans cites.

  La colla mataronina es presentarà a la TAP amb el mateix cartell que volien dur per la festa major de Les Santes i que finalment no va reeixir. Els Capgrossos aposten per la torre de 9, com a principal castell de gamma extra, a més dels dos castells bàsics de 9 –el 3 i el 4. A més, tenen molt en ment poder fer el 5 de 9, un gamma extra que ja han fet altres anys, però que enguany se’ls resisteix. S’espera que diumenge uns 600 castellers de Mataró es desplacin a Tarragona.