El Centre de Normalització Lingüista de Tarragona celebra el Dia de la Poesia

  Amb la lectura de poemes en diverses llengües

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona va celebrar, el 21 de març passat, el Dia Mundial de la Poesia, instituït l’any 1999 per la UNESCO amb l’objectiu de “sostenir la diversitat dels idiomes mitjançant l’expressió poètica”.

  Així, els diferents serveis i oficines de català que componen el CNL de Tarragona van dur a terme activitats per commemorar “aquesta festa de la paraula i les lletres”. Concretament, a Tarragona, el Vendrell, Valls, Constantí, Calafell, Montblanc i la Bisbal del Penedès, el CNL va participar en sengles actes públics en què es va llegir, en diferents llengües, el poema “La poesia”, de la poetessa mallorquina Antònia Vicens, escrit originalment en català a proposta de la Institució de les Lletres Catalanes expressament per commemorar el Dia Mundial de la Poesia.

  D’aquesta manera, el CNL de Tarragona va aprofitar la diversitat lingüística dels seus alumnes i voluntaris perquè llegissin el poema en les llengües següents: català, castellà, bassari, àrab, wòlof, euskera, romanès, italià, francès, portuguès, rus, urdú, polonès, anglès neerlandès i ucraïnès.

  A més a més, a Salou i Vila-seca els alumnes dels diferents nivells van llegir la traducció del poema a la seva llengua en activitats fetes a l’aula, mentre que a l’Oficina de Català de Valls els aprenents van rebre la visita de la poetessa local M. Concepció Minguell, que els va parlar de poesia.

  A Tarragona, el CNL va participar, per cinquè any consecutiu, en el Vermut poètic que va tenir lloc a la Biblioteca Pública, que també va comptar amb la participació de la Direcció General de Política Lingüística, l’Escola Oficial d’Idiomes, Òmnium Cultural Tarragonès, Consell Comarcal del Tarragonès, Associació Down Tarragona (el 21 de març també se celebra el Dia Mundial de la Síndrome de Down), ONCE, APELLC, Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, Escola de Lletres i clubs de lectura de la Biblioteca Pública de Tarragona. En l’acte també hi van llegir poemes Josep M. Prats, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona; Pere Virgili, president del Consell Comarcal del Tarragonès, i Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona.

  El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.