El Baix Segre i el Baix Cinca exigeixen vacunar tota la població de municipis fructícoles

  Volen reduir "al màxim" les restriccions imposades al Segrià l'estiu del 2020 i que actualment pateix Fraga

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  El Baix Segre i el Baix Cinca exigeixen vacunar tota la població de municipis amb indústries agroalimentàries. Ho demanen alcaldes i regidors de municipis fructícoles del Baix Segre com Alcarràs, Soses, Aitona, Massalcoreig, la Granja d’Escarp i Seròs i també d’Almudàfar (Baix Cinca) després de la reunió mantinguda aquest dimarts a Alcarràs (Segrià).

  Durant la trobada s’han consensuat estratègies conjuntes que seran traslladades al Departament de Salut de la Generalitat i al Departament de Sanitat de la Diputació d’Aragó perquè demanin al govern espanyol que s’implementin mesures per reduir “al màxim” nous confinaments perimetrals com els que es van viure al Segrià l’estiu del 2020 i el que viu ara mateix a Fraga.

  A la reunió d’aquest dimarts també han assistit el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i el president de la Comarca del Baix Cinca, Marco Antonio Ibarz, que comparteixen la demanda dels municipis afectats.

  Expliquen que l’exigència, formulada reiteradament durant les darreres setmanes des d’Alcarràs i altres municipis del Baix Segre, es fa extensiva ara al Baix Cinca, una comarca amb la qual, recorda l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, “compartim el model productiu i el model de gestió dels contingents de treballadors de temporada i, fins i tot, l’estructura de la població”.

  Tot plegat, juntament amb el “patiment afegit” causat pels confinaments perimetrals de l’any passat al Segrià i, també, els d’enguany a Fraga que van portar i porten conseqüències “molt negatives” per a empreses i famílies fa que vulguin traslladar conjuntament a les administracions territorials les demandes que, “des del coneixement del territori, exigim des de fa setmanes i de forma individual des de cada municipi”, destaca Janés.

  Vacunar tota la població

  L’exigència principal, ha explicat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Alcarràs, Manel Ezquerra, és un “Pla Pilot de vacunació” per a tota la població. Aquest, assegura, “ens permetria evitar nous confinaments perimetrals i no afegir al patiment que genera la pandèmia el neguit que provoquen les seves conseqüències econòmiques”. Ezquerra recorda que en plena pandèmia, aquests municipis dupliquen la població, la qual cosa implica un “risc afegit” que requereix d’actuacions específiques, assenyala.

  Aquesta vacunació, han coincidit els alcaldes i regidors presents, pot continuar-se realitzant per franges com fins ara per tal d’immunitzar primer els més vulnerables i, a continuació, garantir també la immunitat dels treballadors essencials i, també, la dels treballadors de la fruita i d’altres sectors de la indústria agroalimentària com ara les indústries càrnies. “Volem cuidar les persones i preservar l’activitat als nostres municipis per garantir el futur de tothom. Per això fem aquesta demanda conjunta amb el Baix Cinca, perquè som territoris interconnectats”, explica Jordi Janés.

  Al Baix Segre, més d’un 60% de la població amb més de 60 anys està immunitzada. Pel que fa a les persones amb més de 70, el percentatge de vacunats supera el 75% i, en el cas de més grans de 80, supera el 94%, expliquen.

  Més agilitat

  A la trobada, s’ha constatat també el “neguit” que genera al Baix Segre l’ajornament de les mesures concretes de suport als municipis. Consideren que no hi ha un pla definit de protocols de seguretat per fer front a la pandèmia durant la campanya de la fruita i denuncien les “dificultats” en la contractació a càrrec al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) de treballadors comunitaris per garantir una campanya “tranquil·la”.

  També es mostren preocupats per la possibilitat que arribin al territori persones sense contracte que vulguin treballar al camp un any en què les gelades del març han reduït de manera “dràstica” les necessitats de mà d’obra. Per tot això demanen “més agilitat” en prendre mesures tant a la Generalitat com al govern espanyol.