Dispositiu especial al Cementiri general de Reus amb motiu de Tots Sants

  El dispositiu preparat busca facilitar la visita de la ciutadania al cementiri en unes dates de màxima afluència de visitants

  L’Ajuntament de Reus, a través de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, ha posat a punt el Cementiri General de Reus per oferir a la ciutadania les màximes facilitats en la seva visita al durant la festivitat de Tots Sants. En col·laboració amb Reus Transport, la Guàrdia Urbana i altres departaments de l’Ajuntament, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha posat en marxa fins al 2 de novembre un conjunt de serveis especials coincidint amb la festivitat.

  El dispositiu preparat busca facilitar la visita de la ciutadania al cementiri en unes dates de màxima afluència de visitants. Els serveis especials preparats són els següents:

  Horari del cementiri
  Del 23 al 29 d’octubre i el 2 de novembre, el Cementiri obre les portes de manera ininterrompuda entre les 9:00 i les 19:00h. Els dies, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre, quan es preveu una major afluència de visitants, les portes s’obriran de 7:00 a 19:00h.

  Aparcament
  Pel que fa a l’aparcament, a més de les mesures habituals per facilitar l’accés i estacionament de vehicles, des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp es recorda que la zona d’aparcament habilitada a la part posterior del cementiri es troba oberta als vehicles des del dia 23 d’octubre.

  Transport públic
  Entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre, Reus Transport ofereix un servei d’autobús específic que connecta el centre de la ciutat amb el Cementiri. Amb la Línia 35 Servei especial Tots Sants serà més accessible arribar al Cementiri amb transport públic des del centre de la ciutat durant aquests dies de major afluència de gent.

  Entre els dies 29 i 31, el servei començarà a les 9:00h des de la plaça de les Oques. El diumenge 29, tindrà una freqüència de mitja hora i l’última sortida des del Cementiri serà a les 19:05h; mentre que el dilluns 30 i el dimarts 31, tindrà una freqüència d’una hora, i l’última sortida des del Cementiri serà a les 18:35h.

  L’1 de novembre, Tots Sants, la línia 35 serà gratuïta i iniciarà el servei a les 8:52 h i el finalitzarà a les 19:00 h, amb una freqüència de pas de 15 minuts.

  La línia 35 comença el recorregut a la plaça de les Oques, continua pel passeig Sunyer i el passeig Prim, la plaça de la Pastoreta, l’estació d’autobusos, el camí de Tarragona, la Riera d’Aragó, el Camí de Valls i la carretera de Montblanc fins al cementiri.

  El servei extraordinari de la Línia 35 se suma al de la línia 32 que habitualment ja fa el servei al cementiri.

  Dispositiu de la Guàrdia Urbana
  El dispositiu de Guàrdia Urbana té com a objecte la seguretat i la regulació i millora de l’accés al cementiri, així com garantir la seguretat de les persones que s’hi desplacin durant aquests dies, ja sigui a peu, en vehicles particulars o en transport públic, el qual es desenvoluparà des del dia 27 d’octubre fins els l’1 de novembre, dia de Tots Sants.
  La regulació del trànsit se centrarà a l’accés d’entrada al cementiri per la avinguda de Montblanc, la cruïlla amb la carretera del Morell, l’accés a la avinguda de la Pau i el camí lateral i d e darrera del cementiri. Pel que fa a la sortida, es farà per la riera de la Abeurada en direcció a l’avinguda de Montblanc, o la urbanització Sant Joan.

  La Guàrdia Urbana ha previst 13 punts de regulació, als quals hi destinarà una seixantena d’agents i comptarà amb la col·laboració dels Voluntaris de Protecció Civil.
  Per part del Departament de Mobilitat i Circulació i Serveis Funeraris, s’han senyalitzat i habilitat zones d’estacionament de vehicles.

  Des de la Guàrdia Urbana es recomana la utilització del transport públic per evitar col·lapses en la circulació, especialment el dia de Tots Sants en que el servei de Bus serà gratuït i es preveu una major intensitat de trànsit.

  Servei de neteja
  Es dóna continuïtat al servei de neteja de sepultures. Es tracta d’un servei que el pot sol·licitar tot titular d’un dret funerari. En el punt d’informació de l’oficina del cementiri també es podrà demanar informació i formalitzar-ne el servei. Les persones interessades podran escollir la freqüència que li sigui més interessant: una, dues, tres, quatre o dotze vegades l’any.

  Altres serveis
  La jornada de Tots Sants disposarà de la presència d’una unitat d’ambulància amb personal d’assistència per atendre a les persones que ho necessitin. D’altra banda, el cementiri disposa d’un vehicle elèctric i d’una cadira de rodes per facilitar la mobilitat.

  Ofrena floral
  El dia 1 de novembre, l’Ajuntament de Reus retrà homenatge a totes les persones que s’han enterrat al Cementiri General de Reus. Un acte que es porta a terme. simbòlicament, davant mateix del Mausoleu dedicat als Fills Il.lustres de la ciutat.

  Durant el matí del dia de Tots Sants, una formació de música clàssica rebrà els visitants en la ofrena que realitzin als seus familiars i amics difunts.

  Posada en funcionament del nou Columbari i de la Font de les Cendres
  Des de fa pocs dies, el Cementiri General de Reus compta amb dos nous espais: la Font de les Cendres —on es poden espargir les cendres dels difunts— i un nou Columbari ubicat al seu voltant. En concret, aquests nous espais estan ubicats a la zona de l’ampliació de la part nord del Cementiri, a tocar del passeig central.

  Pel que fa a la Font, els familiars podran portar a terme una senzilla cerimònia en la qual podran espargir les cendres del difunt a l’aigua, de manera simbòlica. Pel tal de poder utilitzar aquest nou servei, caldrà coordinar-ho en tot moment amb els tècnics del Cementiri General de Reus. Pel que referència als nous columbaris (84 en total), cadascun d’ells té una capacitat per a quatre urnes i amplia el servei d’inhumació de cendres amb la que ja compta el cementiri.

  Exposició Any Frias
  La celebració de Tots Sants d’enguany dedica també un espai d’exposició fotogràfica (enfront del Mausoleu del General Prim) a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878-1963). L’Any Frias reivindica la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’estat.