Dimarts s’estrena ‘Tristan un Isolde’ de Richard Wagner al Liceu

  Una semiesfera de 5,2 tones presideix l'espectacular escenografia de 'Tristan und Isolde'

  El Gran Teatre del Liceu es prepara per a l’estrena, aquest 28 de novembre, de la nova versió de l’òpera ‘Tristan un Isolde’, de Richard Wagner. Un muntatge que compta amb la signatura de la Fura dels Baus i que destaca per una espectacular escenografia ideada per Alfons Flores, en què destaca una gegant semiesfera de 5,2 tones de pes. Una estructura que en el primer acte és una gran lluna, en el segon es converteix en el castell del Rei Marke i, en el tercer i darrer acte, s’inclina esdevenint una gran llosa. Els personatges entren i surten de la semiesfera, que també és la pantalla de les videoprojeccions creades per a l’ocasió per Franc Aleu. El mestre Josep Pons dirigeix l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu en aquest espectacle, que compta amb un repartiment encapçalat per Iréne Theorin i Stefan Vinke, acompanyats per Albert Dohmen, Greer Grimsley i Sarah Connolly.
  Aquest dissabte, uns quants privilegiats han pogut gaudir en primícia del muntatge assistint a l’assaig general. L’estrena és aquest dimarts 28 de novembre, i hi haurà funcions fins al 15 de desembre.

  La Fura dels Baus ha volgut recrear el que s’ha conegut com a ‘ideal wagnerià’ a l’hora de fer realitat “l’obra d’art total”. ‘Tristan und Isolde’ és, a més, l’homenatge que Wagner va voler fer a l’amor. Una història entre dos antagonistes que viuen els seus sentiments d’una manera torturada però on també domina l’enamorament místic i espiritual al qual s’entreguen els dos protagonistes. La traïció, la venjança i la mort tampoc falten en aquest viatge a l’interior de les emocions.

  Un ‘drama musical’ –com el mateix Wagner va voler denominar la peça-, que va revolucionar les normes harmòniques i la música tonal i que ja en un primer moment va demostrar la seva complexitat per dur-la a escena, per la seva poca acció i per deixar tot el pes del muntatge en la transició constant d’emocions , conduïdes per una magistral partitura.

  El prestigiós dissenyador Josep Abril (vestuari), juntament amb la il·luminació d’Urs Schönebaum completen un equip artístic de luxe d’un muntatge sense precedents. ‘Tristan und Isolde’ es va representar per primera vegada el 10 de juny de 1865 al Hoftheater de Munic i que va arribar al Liceu el 8 de novembre de 1899. Amb la d’aquest any, el teatre barceloní ja l’ha dut a escena en 171 ocasions, sent la darrera al març del 2015.