Detinguts vuit integrants d'una organització criminal a Tarragona

  Pla general dels agents detenint un dels membres del grup criminal que cultivava i venia marihuana. Imatge del 3 de març del 2020. ACN

  La Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana de Tarragona i la Policia Local de Mont-roig del Camp han detingut vuit persones com a presumptes integrants d’una organització criminal internacional relacionada amb el cultiu i el tràfic de marihuana. Els detinguts són de nacionalitat sèrbia, eslovaca i romanesa. En l’operació ‘Venasive’ es van fer cinc registres en un dels quals els agents van ser rebuts amb trets d’arma de foc. S’hi han requisat més de 3.100 plantes de marihuana, 86 quilos de cànnabis preparat per vendre, 36.000 euros en bitllets i divises falses, gairebé 6.000 euros en efectiu, 3 armes curtes de foc així com instruments per al cultiu i tràfic de la marihuana.
  La investigació va començar a mitjans de l’any passat. La Guàrdia Civil es va assabentar que un clan format per ciutadans de diversos països de l’Europa de l’Est s’havia establert a Tarragona i havien llogat diversos immobles per establir-hi plantacions de marihuana.

  L’organització criminal estava estructurada i jerarquitzada. El líder, de nacionalitat eslovaca, i la seva parella, de nacionalitat romanesa, exercien un estricte control a la resta de membres del grup i disposaven d’un sistema de vídeo-vigilància dins dels immobles on cultivaven la droga per seguir l’activitat que s’hi feia a temps real. La majoria de la resta del grup es dedicava a cuidar i vigilar les plantes de marihuana, perquè altres grups no els les robessin i evitar controls policials.

  Els tres cossos policials que han participat en l’operació ‘Venasive’ van començar a investigar els immobles on tenien les plantacions, els habitatges on vivien i els espais on guardaven el cànnabis. Els immobles estaven llogats des del 2018 i tenien consums elèctrics alts tot i que no s’hi desenvolupava cap activitat comercial. A través de la vigilància dels membres de l’organització, es va descobrir que els líders del grup criminal buscaven els futurs compradors i algunes vegades els acompanyaven a les plantacions per mostrar el producte.

  El passat divendres es va establir el dispositiu policial i amb l’autorització judicial es van iniciar cinc registres. Els habitatges tenien fortes mesures de seguretat, amb vigilància, detectors i línies perimetrals d’infrarojos, així com la bunquerització de les portes i les finestres amb ferro forjat. En un dels registres, en una casa als afores de Riudoms, els agents encarregats de l’assalt van ser rebuts amb trets per part dels dos individus atrinxerats a dintre.

  En un altre registre, en una nau industrial es van interceptar dos homes intentant escapar per una porta posterior. També anaven armats.

  En el total de l’operació es van intervenir 3.101 plantes de marihuana, 85,95 quilos de marihuana seca, 5,7 quilos de restos de marihuana picada para produir oli d’haixix, una envasadora al buit industrial, dos peladores industrials de marihuana, tres armes de foc curtes, 36.000 euros en bitllets i divises falses, i 5.750 euros en efectiu.

  Tots els immobles estaven connectats a la xarxa elèctrica de manera fraudulenta i a l’interior d’una de les naus es va trobar un laboratori equipat amb última tecnologia on experimentaven amb nous tipus de marihuana per aconseguir que les plantes fossin més productives.

  Els detinguts sos sis homes i dos dones. Tenen entre 28 i 60 anys i estan acusats dels delictes d’organització criminal, tinença il·lícita d’armes, tràfic de drogues (cultiu, elaboració i tràfic de substàncies estupefaents), i frau de flux elèctric. Després de passar a disposició judicial se’n va decretar la presó sense fiança per a sis d’ells i presó eludible amb una fiança de 40.000 euros per als altres dos.