Detenen un home per enderrocar l’arc Adà a Llardecans considerat Bé Cultural d’Interès Nacional

El detingut hauria xocat contra l'element de patrimoni mentre conduïa un camió

L'Arc d'Adà a terra, amb l'ermita, tècnics i l'alcaldessa de Llardecans al fons. Foto: ACN
Els Mossos van detenir el passat dimecres el conductor d’un camió que va xocar contra l’arc Adà a Llardecans considerat Bé Cultural d’Interès Nacional, per un presumpte delicte contra el patrimoni històric. El cos policial ha informat aquest dissabte que el passat 31 de març van tenir coneixement de l’enderrocament de l’arc, considerat un símbol de la comarca del Segrià. Els agents van iniciar les investigacions pertinents i a finals d’abril van localitzar a Maials el vehicle que hauria provocat l’enderrocament. El detingut és un home de 59 anys, veí de Maials i de nacionalitat espanyola.
L’arc en qüestió és un arc de pedra del jaciment històric del Poblat d’Adar, d’origen àrab del segle XIV, protegit per la Llei de Patrimoni Cultural Català i declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. És un element solitari i sense cap més estructura de suport, amb alçada de 3,6 metres i 6,3 del llum i composat per 34 pedres o ‘carreus’.

En tenir coneixement de l’enderrocament, una Unitat d’Investigació de Policia Científica es va adreçar al lloc per inspeccionar i recollir possibles indicis. Els mossos van observar que la totalitat dels elements que conformaven l’arc estaven dispersos pel terra i, en alguns d’ells, hi havia restes de pintura vermella, blava i crema. També van trobar restes de vidre pel terra. Es va procedir a preservar la zona per evitar la retirada de les pedres i la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal va obrir una investigació.

Durant la fase d’investigació es va situar la presència d’un camió lleuger, propietat d’uns veïns de la zona, i a finals d’abril es va localitzar el vehicle a Maials i es va comprovar que presentava diversos desperfectes que havien estat reparats parcialment de manera recent. Entre d’altres, van detectar diversos cops i rascades a la part superior de la cabina, amb enfonsament de la xapa. De la investigació es desprèn que aquest camió hauria impactat amb l’arc i hauria provocat la caiguda i destrucció del mateix.

Finalment, el passat dimecres es va detenir el conductor d’aquest vehicle i després de declarar a la comissaria va quedar en llibertat amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan sigui requerit.