Desestimada la demanda pels carrers franquistes a Lleida

    La jutgessa considera que encara no ha acabat el procés administratiu que ha de decidir sobre els noms dels carrers i la plataforma valora positivament que la sentència reconegui que s’ha complir la Llei de Memòria Històrica

    La jutgessa del jutjat Contenció Administratiu número de Lleida desestima la demanda pels carrers franquistes de Lleida presentada per la Plataforma “Lleida Lliure de Franquisme”. Tot i així, des de la plataforma valoren positivament que la sentència reconegui que s’ha de complir la Llei de Memòria Històrica i considera que en certa manera, “s’estira les orelles a la Paeria, ja que s’afirma que el procés s’ha dilatat massai que s’ha de culminar”.

    Així ho ha explicat l’advocada de la plataforma Lleida Lliure de Franquisme, Ester Sancho, la qual afirma que pel que fa la forma d’aquest compliment “no ens dona el que havíem volgut, que és la retirada immediata d’aquest noms”, però que “s’ha de complir aquests deures”. La sentència contempla que aquest expedient s’ha de culminar i que no pot seguir sobre la taula de l’Ajuntament de Lleida aquest any 2018, un resolució que es va començar al 2015. Sancho afegeix que es tracta d’una “desestimació formal, en el tema de fons ve a dir que s’ha de complir la Llei i que s’ha d’esperar que s’acabés aquest procediment”. Tot i que la Llei de Memòria Històrica no preveu un termini concret, sí ho fa la Llei General de Procediments, la qual, diu, “marca en 3 mesos la conclusió d’aquest procediment, quan en realitat portem 3 anys”. Així mateix, l’advocada afirma que no impugnaran la sentència ja que hi estan d’acord en el fons de la sentència. En aquest sentit, sí demanaran l’execució de la sentència, que es culmini el procediment i “que es mullin d’una vegada sobre si aquests noms de carrers s’han de mantenir o retirar”. La plataforma tornaria a recórrer als Jutjats de Lleida en cas que no es complís la retirada d’aquests noms de carrers un cop finalitzat el procediment.

    Per la seva part, la portaveu de la plataforma Lleida Lliure de Franquisme, Rosa Peñafiel, considera “optimista” la sentència tenint en compte que “no desestima que els carrers són franquistes, que s’han de retirar i que s’ha de complir la Llei de Memòria Històrica”. Tot i així, lamenta “que es retorni al punt de partida d’aquest recurs, que és tornar a la voluntat política d’Àngel Ros referent a la retirada d’aquestes plaques”.