Desarticulen una xarxa dedicada al blanqueig de diners procedents del narcotràfic

Imatge recurs dels Mossos d'Esquadra.

La Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra han desarticulat una xarxa delictiva dedicada al blanqueig de diners procedents del narcotràfic i del tràfic d’armes que operava a tot el territori nacional i han detingut nou persones i n’han investigat quatre més.

En els registres policials s’hi han intervingut 420.000 euros en efectiu, dels quals 392.000 estaven amagats en un escalfador amb un sistema d’alarma per evitar-ne la manipulació, a més de rellotges i joies per valor de més de 111.000 euros, una pistola detonadora de fogueig i vehicles, han informat els dos cossos en un comunicat.

Com a part de l’operació, també s’han immobilitzat productes financers per valor de més d’un milió d’euros i identificat un entramat societari que donava suport a l’organització.

Les indagacions es van iniciar el 2019, quan els Mossos d’Esquadra van intervenir a Cambrils (Baix Camp) quatre pistoles detonadores modificades, que estaven equipades amb un silenciador i que tenien capacitat de disparar en manera automàtica.

A l’abril de 2019, a través dels mecanismes de coordinació, es va detectar una coincidència entre aquesta investigació i una altra que estava desenvolupant la Guàrdia Civil a Tarragona, que investigava una organització delictiva dedicada a el tràfic d’armes que operava principalment a Catalunya.

Es dona la circumstància que el líder d’aquesta xarxa, un conegut delinqüent de Barcelona, era a la presó després de ser detingut a Granada el 2018 quan transportava 27 quilos de cocaïna.

Les indagacions realitzades entre els dos cossos de seguretat van permetre relacionar les característiques de les armes de foc intervingudes en un primer moment amb les utilitzades en altres fets delictius.

Els membres de la xarxa utilitzaven sistemes de comunicació xifrades de tipus militar, un fet que, segons el citat comunicat, és d’ús habitual “pels principals grups criminals de caràcter transnacional” i que demostra “l’alt grau de sofisticació de l’organització investigada”.

Amb tot, el líder de l’organització continuava dirigint l’activitat de la mateixa des de la presó, des d’on havia redissenyat l’estructura societària amb el propòsit “d’eludir possibles investigacions i adaptar-la perquè quan quedés en llibertat pogués continuar amb l’activitat delictiva”.

En l’operació s’hi han identificat bona part dels integrants de l’organització i s’ha fet aflorar bona part del seu patrimoni.