Darwin i la seva teoria de l’evolució, exposats a la Casa de la Cultura de Riudecols

  Aquest mostra, produïda per l'IPHES, forma part del Programa “Exposicions itinerants” de la Diputació de Tarragona

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Darwin i l’evolució és l’exposició que fins al 26 d’octubre es pot visitar a la Casa de la Cultura, a Riudecols, de dilluns a divendres de les 17 a les 19:30 h. L’objectiu és donar a conèixer la figura de Charles Darwin i les seves descobertes sobre l’evolució, així com les diferents interpretacions que al llarg del temps s’han fet en matèria d’evolució de les espècies i, en conseqüència, de l’ésser humà. Aquesta mostra, produïda per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), forma part del Programa “Exposicions itinerants” que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments amb l’objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l’oferta expositiva arreu de la demarcació.

  La mostra es presenta en atractius plafons a través dels quals es pot realitzar un recorregut per la vida i activitat científica principal de Darwin i la importància de la teoria de l’evolució que va formular. Els àmbits en què s’estructura són: Vida del pare de l’evolucionisme, l’etapa de Cambridge, el viatge del Beagle; Darwin, un naturalista expert, selecció artificial i superpoblació, les seves relacions científiques amb altres naturalistes, el seu llibre “L’origen de les espècies” i altres línies d’investigació no tan conegudes.

  Charles Darwin va néixer el 12 de febrer de 1809 a la localitat anglesa de Shrewsbury. Va estudiar uns anys Medicina a la Universitat d’Edimburg, on va establir relació amb Robert Grant, amb qui comentava les idees evolucionistes enunciades per Lamarck. Després va anar a fer Teologia a Cambridge on va conèixer a John Stevens Henslow, el qual va possibilitar que el jove naturalista pogués embarcar al Beagle el 27 de desembre de 1831, i va realitzar un viatge per arreu del món que va durar prop de 5 anys.

  Durant aquest periple Darwin va consolidar les seves qualitats com a naturalista de camp i va recollir un munt de dades, claus per a les seves formulacions teòriques posteriors, com la teoria de l’evolució, determinada per la selecció natural i que va exposar àmpliament al llibre “L’origen de las espècies”. A més, però, va abordar altres línies d’investigació biològiques, destacant els seus treballs sobre botànica, així com l’expressió de les emocions en l’ésser humà i els animals.

  Tot això es constata de manera didàctica en els plafons que inclou la mostra i que han estat elaborats amb la tecnologia HP Designjet L65500, amb tintes HP Làtex, respectuoses amb el medi ambient.