Cuixart diu davant Llarena que l’únic referèndum d’independència serà el que convoqui el govern espanyol

  El president d'Òmnium defensa que les concentracions a la Conselleria d'Economia no buscaven "coaccionar" l'Estat

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha declarat durant hora i mitja davant de la jutge instructor Pablo Llarena i, segons fonts presenta a la compareixença, ha manifestat que l’únic referèndum d’independència serà el que convoqui el govern espanyol. Ha declarat que les vies per assolir la independència han d’estar d’acord a la llei i la Constitució, ha manifestatles seves “profundes conviccions pacifistes” i ha argumentat que les concentracions a la Conselleria d’Economia del passat 20 de setembre no buscaven “coaccionar” l’Estat sinó que eren una expressió de l’opinió de la societat. Davant del jutge ha afirmat que no és polític i que no vol participar de la vida política i ha reconegut que amb les vies usades fins ara no s’aconseguirà la independència. La seva defensa ha aportat gravacions del dia de la concentració on es veu Cuixart fent crides a la calma. La lletrada Marina Roig preveu presentar un escrit en els propers dies per sol·licitar l’alliberament.

  Cuixart ha respost a totes les preguntes formulades pel jutge, la fiscalia i la defensa. L’interrogatori, ha explicat Roig, s’ha centrat “molt” en els fets, sobretot per part del jutge i de la fiscalia.

  Segons ha explicat Roig després de les compareixences, el president d’Òmnium ha declarat que, a la vista dels esdeveniments de l’1-O i de la reacció de l’Estat, “no li queda més que reconèixer que efectivament a la Constitució està previst que el referèndum el pot convocar el govern espanyol”. Així, ha explicat que “li queda clar que en aquests moments, i amb la legislació que hi ha, l’única possibilitat de fer un referèndum és que el govern espanyol el convoqui perquè és el que diu la Constitució”.

  Durant l’interrogatori, Cuixart ha fet una “reflexió” sobre els fets dels últims mesos, les seves conseqüències i el futur, i tot i que no se li ha preguntat directament sobre si acata la Constitució, sí ha manifestat que “la seva actuació aniria dins del marc constitucional”

  Roig ha afegit que els tres empresonats han manifestat que respecte “les vies legals i la Constitució” i no creu que hi hagi d’haver diferències en el moment que el jutge resolgui les peticions de llibertat pel fet que Sànchez i Forn siguin diputats electes i el seu client no. “Mentre actuïn dins de la legalitat no hi ha risc de reiteració delictiva”, ha asseverat.

  El president d’Òmnium també ha defensat que “en cap moment es va incitar a la violència” el 20-S i que “hi ha gravacions en què expressament demana a la gent que no es permeti que s’ataqui als cossos de seguretat i que s’aïllin les actituds violentes”. Cuixart ha reconegut que aquell dia hi va haver destrosses a vehicles de la Guàrdia Civil, però Roig ha remarcat que el seu client va condemnar els fets el dia següent i que “els torna a condemnar”. “No pot més que dir que aquell dia, a pesar dels esforços perquè no hi hagués violència, hi va haver uns danys a vehicles de la Guàrdia Civil”, ha dit, destrosses que “no van ser ni buscades ni provocades per Cuixart o Òmnium”.

  Sobre l’1-O, Cuixart ha dit al jutge que no s’esperava la reacció de la policia. Roig ha remarcat que, segons els atestats policials, “sembla que hi ha 5 detencions de ciutadans per atemptats a l’autoritat” i que “si algú es va enfrontar i va atemptar contra la policia”, el procediment judicial seguirà el seu curs.

  La defensa del líder d’Òmnium preveu presentar un escrit demanant la seva llibertat durant els pròxims dies, previsiblement la setmana que ve. Roig ha explicat que s’aportarà més documentació i més vídeos sobretot centrats en els fets del 20 de setembre.