Concursos sobre el consum de fruita per incentivar-ne la ingesta entre escolars

  Prop de 307.200 infants participen durant aquest curs en el pla promogut per la Generalitat fer fomentar hàbits de consum saludables

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Tres concursos relacionats amb el consum de fruita a les llars són una de les propostes que l’Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), entitat distribuïdora de fruita dins del Pla de consum de fruita a les escoles, presenta per incentivar la ingesta de fruita i hortalisses entre els escolars. Mitjançant els concursos Tastafruita, Pintafruita i Familyfruit, escolars i famílies participants podran compartir divertides receptes amb fruita, pintar la postal del Nadal vinent amb fruita, o compartir també experiències menjant fruita a casa (receptes, fotos, vídeos, jocs, cançons, consells o solucions) i sempre amb premis diversos. Aquest curs, prop de 307.200 infants catalans participen en aquest Pla promogut per la Generalitat i cofinançat per la Unió Europea i que promou hàbits de consum saludables.

  El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, ha visitat aquest dimecres l’escola Sagrada Família de la capital del Segrià, una de les 158 de la demarcació de Lleida que participen en el Pla de consum de fruita. Durant la visita, ha donat a conèixer aquests concursos, entre altres iniciatives que Afrucat durà a terme, com a actuacions complementàries per incentivar els avantatges del consum de fruites i hortalisses i com es poden incorporar en la dieta diària de tota la família.

  En aquesta línia, Mòdol ha remarcat la clara aposta Departament d’Agricultura per aquest Programa europeu de consum de fruita a les escoles, com prova el fet que Catalunya representa el 25% dels fons europeus que arriben a l’Estat destinats a aquesta campanya de distribució. Així mateix, ha subratllat la importància del consum de fruita per a uns hàbits alimentaris saludables i ha agraït la col·laboració pública-privada en aquesta tasca, en aquesta ocasió amb Afrucat.

  Pla de consum de fruita i verdura
  De fet, Catalunya impulsa per novè any consecutiu el Pla de consum de fruita i verdura a les escoles. Aquest Pla forma part de l’estratègia de la Unió Europea per invertir la tendència a la disminució del consum d’aquests productes i incidir en els infants perquè adquireixin nous hàbits alimentaris. La iniciativa pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i les hortalisses, i, per tant, n’augmenti el consum futur, i també contribuir a la promoció d’hàbits de consum més saludables per tal de reduir el risc de patir determinades malalties com ara l’obesitat i la diabetis.

  El Pla està finançat per la Unió Europea i el Departament d’Agricultura, i compta amb la col·laboració dels departaments d’Ensenyament i Salut. Durant aquest curs, hi participaran 1.262 centres educatius i arribarà a prop de 307.200 infants de segon cicle d’educació infantil i primària (quan es va iniciar el pla eren 50.000 alumnes i 213 escoles).

  La previsió de distribució de fruita i hortalisses és de 1.097 tones (poma, pera, mandarina, taronja, maduixot, plàtan, cirera, nespra, albercoc, préssec, nectarina, paraguaià, pruna, kiwi, pastanaga i cirerol) durant els mesos de gener a juny, de les quals fins ara ja s’han distribuït 390 tones.

  D’altra banda, com a mesures d’acompanyament per donar suport a la distribució de fruita, aquest curs també es duran a terme tallers i xerrades sobre hàbits de consum saludables. L’objectiu dels tallers i les xerrades és donar suport al lliurament gratuït de fruita i hortalisses, i reforçar l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables. Els tallers s’adrecen als infants de primària dels centres educatius que participen en aquest Pla.

  El pressupost de la UE destinat a aquest projecte en el curs 2017-2018 és de 2.873.779 euros.