Dimarts, 16 de juliol de 2024
És notícia

Collboni promet suprimir els pisos turístics el novembre del 2028

Avatar photo
L’alcalde ha presentat avui el Pla Viure, que contempla eliminar els 10.101 pisos que tenen aquesta llicència perquè tinguin un ús residencial
Collboni
L’alcalde Jaume Collboni durant la presentació del Pla Viure. Font: ACN

Barcelona eliminarà els habitatges d’ús turístic (HUT) el novembre del 2028. Així ho ha anunciat avui l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en una roda de premsa que ha servit per explicar el Pla Viure, la iniciativa que ha encetat el consistori per fer front a la problemàtica de l’habitatge que arrosega la capital catalana. Una de dues principals propostes que proposa aquest pla és fer front a l’habitatge que actualment es destina a l’ús turístic, i per tant l’Ajuntament s’acollirà al Decret llei que va aprovar el Govern de la Generalitat el passat 7 de novembre. Segons la nova normativa impulsada per l’executiu d’Aragonès, tots els pisos que tinguin aquest ús finalitzaran la seva vigència el novembre del 2028. Per tant, l’Ajuntament pretén que els 10.101 HUT es converteixin automàticament en pisos residencials. “A partir del 2029 desapareixerà la figura del pis turístic tal com avui la tenim present”, ha dit el batlle. Sobre el calendari, el govern de Collboni contempla començar a plantejar aquest debat amb la resta de formacions a partir del 2025. L’alcalde ja ha demanat la col·laboració de tots els grups per tal de poder avançar en aquesta matèria. “Esperem un debat el més racional possible”, ha expressat Collboni.

Perquè es faci realitat aquesta proposta, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha parlat sobre les possibilitats que ofereix aquest Decret Llei impulsat des de la Generalitat. Aquesta normativa planteja la idea que cada municipi pugui dotar-se d’un pla específic. Segons Bonet, la intenció del govern és que s’extingeixin tots, ja estiguin barrejats en un bloc o formin part d’un únic edifici que actualment tingui aquest ús. Això podria donar peu a activitats il·legals, una problemàtica que l’Ajuntament ha contemplat des de fa temps i que, segons asseguren des del govern, ‘ha permès recuperar per a ús de residència habitual fins a 3.473 pisos que feien activitat turística il·legal. La primera tinenta també ha assegurat que si cal, ‘es reforçarà l’activitat inspectora’ perquè la futura normativa s’apliqui amb totes les garanties.

Reforma del 30% d’habitatge protegit (HPO)

A banda d‘eliminar els pisos turístics, el govern municipal també ha anunciat la segona mesura en matèria d’habitatge que es contempla al Pla Viure. Aquesta gira al voltant de la reforma del 30% de l’habitatge protegit (HPO) que Collboni ja va anunciar el passat setembre, tot just quan iniciava el seu primer mandat. Avui el socialista ha tornat a dir que aquesta mesura – impulsada pel govern d’Ada Colau – ‘no ha donat els fruits que s’esperaven’. “Quan una política pública no aconsegueix l’objectiu, s’ha de canviar”, ha mencionat. Aquesta proposta contempla un fort protagonisme del sector privat, ja que l’Ajuntament pretén que aquest es faci responsable de la promoció d’habitatge assequible a Barcelona.

Segons les xifres que ha facilitat el consistori, des de l’aprovació d’aquesta llei l’any 2018 només 98 habitatges compleixen amb aquest requisit. I, tal com es contemplava, les previsions inicials eren de 334 nous HPO cada any. Amb aquests resultats, el govern de Collboni vol ampliar les estratègies per facilitar la inversió privada, i així generar més habitatge d’aquest tipus. Per tant, una de les iniciatives que es plantegen és acumular la reserva del 30% d’habitatge protegit a parcel·les de barris adjacents. Això va més enllà del que contemplava la mesura del 2018, ja que aquesta preveia aquesta possibilitat però amb la seva tramitació i aprovació corresponent d’un Pla de Millora Urbana. La intenció de l’actual govern és ampliar les opcions sense desterritorialitzar el 30%, excloent la necessitat de tramitar cap pla urbanístic. Un supòsit que, segons Collboni, estalviarà temps i recursos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

18 + 7 =

Notícia anterior

Arriben els primers de cribatges de radiació per casos d’emergència nuclear a Tarragona i l’Ebre

Notícia següent

Servei ininterromput de FGC per la Festa Major de Terrassa

Notícies relacionades