Les cigonyes segueixen construint nius a la Catedral de Lleida tot i les xarxes i Ipcena denuncia el perill que això suposa

    La trucada d'un veí que alertava d'una au atrapada ha mobilitzat els serveis d'emergència, tot i que finalment no hi han hagut d'intervenir

    temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
    Agents rurals, bombers i ecologistes, s’han desplaçat aquest dilluns al matí fins a la Catedral de Lleida, perquè un veí havia trucat als serveis d’emergència, cap a les nou, alertant que hi havia una cigonya atrapada en una de les xarxes de protecció instal·lades a l’edifici. El Capítol les han col·locat per evitar el despreniment d’elements de les cúpules i dels contraforts, tot i que des d’Ipcena denuncien que es vulgui fer fora les cigonyes i neguen que les aus siguin les responsables dels danys a la Catedral. En aquest cas, la cigonya ha acabat sortint per ella mateixa quan els bombers s’hi ha acostat amb l’escala però els ecologistes alerten que, com es pot comprovar, les aus segueixen construint els seus nius a la teulada de la Catedral i que les xarxes suposen un perill per a aquestes aus. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, lamenta que les xarxes són “temeràries” i una “trampa” per a les aus i alerta que en algun moment les aus hi quedaran atrapades.
    La setmana passada el Capítol de la Catedral de Lleida va retirar tres nius de cigonya de la Catedral, amb l’autorització de la Generalitat. Ipcena va qualificar d'”il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica” aquesta decisió i va condemnar que l’autorització suposi “l’expulsió de les cigonyes de la Catedral Nova de Lleida després de viure-hi ininterrompudament durant 33 anys”. Els ecologistes recorreran la decisió de la Generalitat tant des de l’àmbit social com judicial.

    L’entitat ecologista Ipcena i el Capítol de la Catedral han tingut diverses disputes en els darrers anys per la presència de cigonyes i els seus nius en diferents punts del teulat de l’edifici. Els primers n’han defensat sempre la seva presència i la necessitat de conservar l’assentament, mentre que els segons l’han volgut retirar per evitar el deteriorament de l’edifici i riscos pels vianants.