Els artistes catalans que podrien anar a Eurovisió

Catalunya és la comunitat autònoma que més cantants ha portat a Eurovisió

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Aquest dimarts 31 de gener s’enceta una nova edició del Benidorm Fest, el concurs que escollirà el representant d’Espanya per anar a Eurovisió. Les semifinals de dimarts i dijous triaran els vuit finalistes que el dissabte lluitaran per actuar a Liverpool el pròxim mes de maig.

Tot i que la dinàmica és la mateixa que l’any passat, l’èxit de l’anterior edició ha obligat els organitzadors a augmentar el nombre de cançons a les semifinals. L’any passat n’eren 14 (que van acabar-ne sent 13 per la renúncia de la catalana Luna Ki), mentre que aquest any n’hi participaran 18. Cada semifinal tindrà 9 participants i 4 avançaran fins a la gran final.

El Benidorm Fest 2022 va tenir com a protagonistes dues catalanes, que es van disputar el micròfon de bronze. La barcelonina Rigoberta Bandini, una de les favorites del públic ‘eurofan’, va quedar en segona posició amb 91 punts. El títol se’l va endur la sorprenent Chanel, d’Olesa de Montserrat, amb una actuació que va enlluernar els jurats i sumant 96 punts. Finalment, Chanel va arribar fins a la tercera plaça al festival d’Eurovisió, una fita que no s’aconseguia des de 1995.

De fet, Catalunya és la comunitat autònoma que més artistes ha enviat a aquest certamen. Concretament, hi ha hagut 13 representants catalans des que Espanya participa en el concurs. A aquests també se’ls hauria de sumar una catorzena participant, que va ser Gisela en representació d’Andorra el 2008. Andalusia ens segueix de prop amb 12 participants.

Enguany, hi torna a haver possibilitats que Catalunya estigui present a Eurovisió amb quatre participants al Benidorm Fest 2023.

La barcelonina Vicco és la que ha tingut millor rebuda amb el seu èxit ‘Nochentera’. La seva cançó és la més escoltada de tota l’edició i ja ha superat el milió de reproduccions. En la seva carrera ha treballat amb artistes com La Pegatina, Chenoa, Alex Ubago o ha estat telonera d’Alejandro Sanz.

L’únic participant que ja ha provat la sensació de ser a Eurovisió és precisament el pratenc Alfred Garcia. El 2018 va representar Espanya cantant la balada ‘Tu canción’ amb Amaia Romero, la seva parella en aquell moment. Després d’aconseguir 5 discs d’or i 5 de platí, intentarà repetir presència a Eurovisió amb la cançó ‘Desde Que Tú Estás’.

Una de les cantants amb més presència a la televisió catalana i espanyola de tots els participants és la sabadellenca Sharonne (nom artístic de Cristóbal Garrido). Cantant, Drag Queen i actor. Ha sigut campiona del popular concurs Drag Race Espanya i ha estat a ‘Tu cara me suena’, La Marató de TV3 o El cor de la ciutat. La seva proposta és la potent cançó ‘Aire’.

Finalment, l’únic de tots que cantarà en català serà el grup Siderland. L’any passat es van quedar a les portes de participar al Benidorm Fest i aquest any ho han aconseguit amb la cançó ‘Que esclati tot’. Els seus integrants són els barcelonins Uri Plana (veu i guitarra), Albert Sort (baix) i Andreu Manyós (bateria). Es tracta d’un grup que amb el seu “pop nocturn” cada vegada té més presència al panorama musical català.

Alguns dels favorits per guanyar poden ser la valenciana Fusa Nocta, la madrilenya Alice Wonder o el canari Agoney. Tot i això, les cases d’apostes no marquen a cap candidat clarament favorit.