La Casa de Cultura Blanca d’Anjou obre les portes a Hospitalet de l’Infant

  Aquest nou equipament acull els mitjans de comunicació municipals, el Casal d’Entitats i el Casal de Joves al poble

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Aquest dissabte 11 de novembre al migdia s’ha inaugurat la Casa de Cultura Blanca d’Anjou a l’Hospitalet de l’Infant. Els assistents a l’acte oficial d’obertura d’aquest nou equipament cultural han pogut visitar les instal·lacions del nou edifici, ubicat al carrer de les Escoles número 12, que acull els mitjans de comunicació municipals, el Casal d’Entitats i el Casal de Joves.

  Es tracta d’”un nou espai que ha de ser viu i dinàmic, un centre neuràlgic en la vida quotidiana del poble, en la seva vida cultural i associativa” ha dit l’alcalde, Alfons Garcia, durant el seu parlament.

  Aquest projecte ara materialitzat és fruit del concurs d’idees per a la selecció d’un avantprojecte d’un edifici per a acollir els mitjans de comunicació municipals, el Casal d’entitats i el Casal de joves, a l’Hospitalet de l’Infant, que va convocar l’Ajuntament l’any 2014. A aquest concurs s’hi van presentar una dotzena de projectes. El tribunal, que incloïa representació del Departament de Cultura, del Col·legi d’Arquitectes, dels serveis tècnics i jurídics municipals, així com de les formacions polítiques presents en aquell mandat al consistori, va triar com a guanyador el projecte titulat “Plaça Cívica”, signat pels arquitectes Jordi Carreras i Roser Ollé, tal com ha recordat l’alcalde.

  Característiques de l’edifici

  És un edifici de 1.800 m 2 de superfície construïda, aproximadament, de planta baixa i dues plantes pis, amb una porció de planta soterrani. Té forma de “u” en planta i genera un espai lliure exterior, a mode de plaça, oberta cap al carrer de les Escoles, on hi ha l’accés principal a l’equipament.

  Els mitjans de comunicació municipals ocupen part de la planta baixa i part de la planta primera, mentre que el Casal de Joves està ubicat exclusivament a la planta primera. La part corresponent al Casal d’Entitats disposa de cinc locals independents a la planta segona de l’edifici (un per al Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, un per a la Coral Arsis, un per al Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, un per al Grup de Dones Blanca d’Anjou,; i un que compartiran l’AMPA Llastres, l’Associació Voramar; el Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant i el Grup de teatre Quo Vadis).

  A la planta baixa hi ha uns espais d’ús general, com són una sala polivalent, una sala taller i una aula d’assaig. I a la planta soterrani hi ha cinc magatzems i un espai per a les instal·lacions de l’edifici.

  Totes les plantes estan comunicades interiorment mitjançant escales i un ascensor accessible. Al vestíbul hi ha instal·lat un projecte artístic de Lourdes Fisa. Per encàrrec de l’Ajuntament, aquesta reconeguda artista plàstica, guanyadora de diversos guardons entre els quals destaca el Premi d’Obra Gràfica d’Enciclopèdia Catalana 2003, ha realitzat una intervenció “amb el propòsit de donar la benvinguda al visitant de la Casa de Cultura i crear diàlegs entre obra- espai-context que enriqueixi visualment i sensorialment la percepció del lloc”, tal com ha explicat avui ella a l’acte.

  El projecte consta de quatre obres: dues obres treballades en suport de vidre gravades a l’àcid i pintades amb esmalt vitrificat, inserides en els espais d’obertura de la primera planta i inspirades en la figura de la reina Blanca d’Anjou; i dues obres, penjades des del sostre flotant en l’espai, que estan treballades en fibra de vidre i tenen aspecte de pergamí, inspirades en documents reals de l’època.

  L’edifici es considera molt eficient pel que fa al consum d’energia i l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera, atès que obté una Qualificació Energètica CLASSE A, que és la màxima qualificació possible, amb uns índexs molt inferiors als de referència per aquesta classe.

  Espais amb nom propi

  Aquest nou equipament municipal ha estat batejat amb el nom de Casa de Cultura Blanca d’Anjou en homenatge a la mare de l’infant Pere d’Aragó, fundador de l’hospital monumental que va donar peu a l’actual poble de l’Hospitalet de l’Infant, segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

  Hi ha tres espais del nou edifici que també tenen nom propi: la Sala d’actes Ferrer Malet, en homenatge al mestre de cases i responsable de la construcció de l’Hospital Coll de Balaguer de 1354 a 1367; un dels locutoris de l’emissora municipal, en record a Xema Muriente Preciado, cofundador de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant; i el local del Grup de Dones Blanca d’Anjou, que manté la placa que ja tenia a les anteriors instal·lacions, en reconeixement a la figura de la Cristina López Bo, fundadora i primera presidenta de l’associació.