Camí Mendoza: “El meu partit m’ha donat la confiança per tornar a encapçalar la llista per ERC en aquestes pròximes eleccions”

  Entrevista a Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
  Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils. Foto: cedida

  -Fa poc que es va restaurar la Torre del Port, per a què s’utilitzarà aquest equipament?
  La Torre del Port és un equipament pròpiament cultural, sempre acull diferents exposicions que es van programant. Cal dir que té un horari ampli d’obertura perquè els cambrilencs o els turistes hi puguin accedir per veure les exposicions i les magnífiques visites del Port de Cambrils. Actualment, l’accés és de 2 euros, però personalment crec que val la pena encara que només sigui per poder gaudir de les visites.

  La veritat és que la Torre és una icona del municipi, no pots fer una fotografia del Port pràcticament sense que surti la Torre. Per això, té una gran importància mantenir-la. Hem dut a terme aquestes obres perquè la Torre del Port està declarada un bé d’interès cultural i fa anys que havíem detectat deficiències quant a manteniment. Per tant, s’havia d’actuar per millorar-la i perquè no es deteriorés més.

  -Seguim amb urbanisme. Vinyols ha posat zona blava al límit amb Cambrils i vosaltres no creieu que sigui un aspecte de rotació. A més, li vau enviar una carta a l’alcalde de Vinyols, heu rebut resposta?
  De moment, no. Estem esperant concertar una trobada entre els dos ajuntaments, per tant, ara mateix estem igual que quan els hi vam enviar la carta. Entenem que ara a l’estiu potser no es podrà modificar perquè ells ja ho han posat en marxa, però intentarem fer alguna cosa com més aviat millor. És un tema complicat perquè cada municipi gestiona i decideix, però nosaltres entenem que per les circumstàncies i perquè el terme de Vinyols entra a Cambrils com entra, que el correcte seria no perjudicar-nos els uns amb els altres. Actualment, la situació perjudica perquè, fins ara, hi aparcava gent en ser una zona amb equipaments com instituts, zona esportiva, el CAP. Per exemple, al CAP ve molta gent de Mont-roig i Hospitalet per urgències i necessitem un espai on puguin aparcar. Llavors no sabem què passarà però, de moment, l’únic que podem fer és asseure’ns en una taula i que ells entenguin la nostra posició; per no posar aparcaments a la lleugera, sinó amb cap.

  -Centrant-nos en els temes més socials, l’Ajuntament ha fet una crida a les entitats per participar en el Consell consultiu de la ràdio municipal, hi ha moltes associacions que s’han sumat al projecte?
  Fa algunes setmanes vam fer públic la convocatòria i el període encara no ha finalitzat, rebem trucades que ens pregunten com funciona aquest Consell consultiu. Encara no et puc dir res perquè no sé quantes hi haurà, però el reglament demana que en formin part 6 entitats; però una altra cosa serà les que tinguem, però jo espero que hi hagi força interès.

  -Ens pots avançar una mica com funcionarà aquest servei de ràdio i quan es posarà en funcionament?
  A veure, tot són terminis. Ja hem començat la prèvia de permisos externs, que no depenia totalment de l’ajuntament, i que sabíem que no seria un període curt. Una vegada tinguem creat i aprovat aquest consell, es farà el procés de selecció de personal i després ja es podrà posaren funcionament; però no et puc marcar una data exacta perquè la veritat és que la desconec. El que sí que et puc dir és que la gent estarà molt més informada. A Cambrils som un municipi que estàvem acostumats a tenir la ràdio i la televisió en aquell moment, ara la ràdio municipal serà una manera molt més fàcil d’arribar a totes les cases perquè tothom qui vulgui podrà posar la ràdio. Llavors la informació arribarà, que aquest és el nostre objectiu.

  -L’Ajuntament s’ha sumat al col·lectiu LGBTI per reivindicar i garantir els drets. Coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull es va inaugurar el mobiliaris urbà pintat amb els colors de la bandera irisada. Creu que aquest tipus d’accions són suficients per lluitar contra els estigmes?
  La veritat és que són petits detalls que ajuden a mentalitzar a la gent perquè és un tema que s’ha de normalitzar i s’ha de lluitar per aquests drets. Crec que el prioritari és que es visualitzi que el municipi està per fer aquestes polítiques de defensa de drets i de la llibertat de cadascú a escollir. Llavors jo crec que sí que ajuda perquè veus unes escales o un banc en diferents àrees de Cambrils. Vam col·locat escales a l’Ateneu Juvenil, que va ser un lloc molt pensat perquè els joves són els que més interioritzen el tema dels drets LGBTI. Són petites accions que sumen i que, personalment, crec que donen resultat.

  -Fa poc van finalitzar les activitats de la Festa Major de Sant Pere, quin és el balanç d’aquest any?
  Aquesta festa cada any es consolida més. Ja fa uns anys que vam canviar els espais on es feien les revetlles com la de Sant Pere i el canvi d’ubicació fa que tinguin molt més d’èxit. En general, aquest any a la festa major hi ha hagut molta gent, més que en altres anys; però en ser gratuït és difícil quantificar quantes persones. La Festa Major de Sant Pere agafa a molta gent i s’està consolidant entre tots els públics. Abans potser estava més consolidada la festa per la gent jove, però ara, cada vegada més, està consolidat el que és el públic en general.

  -Seguint amb el bon temps, quines activitats hi ha programades per aquests mesos que queden d’estiu?
  D’activitats n’hi ha diverses, sobretot en tenim lúdiques. La que més destaca és el Festival Internacional de Música de Cambrils, que està consolidat i sempre atrau molta gent. Com a festes grans tenim la Mare de Déu del Carme i la Mare de Déu del Camí, que significa l’acabament de l’estiu. Culturalment, des del patronat de turisme amb Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, es duen a terme visites guiades pel barri antic i pel Port de Cambrils.

  -En un any tornem a tenir eleccions, ha decidit si es tornaria a presentar com a candidata a l’alcaldia?
  El meu partit m’ha donat la confiança per tornar a encapçalar la llista per Esquerra Republicana en aquestes pròximes eleccions. En quant amb quins partits consideraria alienar-me, s’ha d’esperar a saber quins equips formaran els altres partits i quins programes proposen per Cambrils. Llavors, un cop sapiguem això, parlarem de sumar.