Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Calafell acollirà la IX Reunió Internacional d’Arqueologia

Avatar photo

Es recupera un esdeveniment científic de primer nivell que no s’havia pogut celebrar des de 2016

Calafell acollirà, del 30 de març a l’1 d’abril, la novena edició de la Reunió Internacional d’Arqueologia. El municipi recupera un esdeveniment científic de primer nivell que no s’havia pogut celebrar des de 2016. En els darrers anys, per la pandèmia; en els anys anteriors, per causes organitzatives.

Aquesta novena edició estarà dedicada “in memoriam” a Joan Sanmartí, ànima de la Reunió des que es va posar en marxa, que ens va deixar l’octubre passat. Va ser un dels impulsors d’aquesta trobada científica i del fet que se celebrés a Calafell. La reuniò també és un homenatge a Henri Tréziny, figura de referència de l’arqueologia a França, mort l’agost de 2021.

El títol de la Reunió és “Les fortificacions urbanes preromanes a la Mediterrània Occidental: origen, funcions i evolució estructural”. Sota aquest leitmotiv, l’organització de l’encontre proposen actualitzar el debat sobre el món ibèric i les seves àrees de contacte: les cultures fenícies i grega. I en aquesta edició, posen el focus en el paper de l’arquitectura defensiva en el món ibèric.

La sessió d’obertura del congrés exemplifica aquesta voluntat d’oferir una visió de conjunt sobre les tres cultures més importants de la Mediterrània occidental, amb les ponències destacades de Silke Müth (“Les fortifications des villes grecques et romaines : évolution et idéologie”) i Pierre Moret (“Las fortificaciones ibéricas, treinta años después”).

Moret és el gran especialista en aquest tema i, des que va publicar la seva tesi doctoral (1996), fa trenta anys, no s’havia tornat a presentar una visió global sobre l’arquitectura defensiva en el món ibèric.

Així, en la primera sessió del congrés, Müth posarà en context la cultura clàssica i les fortificacions en el món grecoromà. I, després, amb la visió global de Moret sobre el paper de les fortificacions ibèriques es podrà veure el contrast i els punts en comú entre les diferents cultures, amb la intenció de debatre possibles intercanvis culturals, interaccions o divergències entre les principals cultures preromanes a la Mediterrània occidental.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Concòrdia té la idea de fomentar els hàbits de vida saludables

Notícia següent

Cabanes destaca que Liberals proposa solucions ‘reals’

Notícies relacionades