Blanes recupera la Missa Baturra en honor a la Verge del Pilar

  L’Església Santa Maria ha acollit la popular celebració, interrompuda al 2020 per la pandèmia, precedida per la tradicional ofrena floral als peus de la imatge de la verge

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’Agrupació Artística Aragonesa de Blanes i Comarca ha celebrat aquest dimarts, coincidint amb la festivitat de la Verge del Pilar del 12 d’octubre, el dia de la seva patrona. Ho ha fet amb la seva habitual intensitat i sentiment que els demanen el cor i les seves arrels, sobretot després que l’any passat no va ser possible fer-ho a causa de la COVID.

  Malgrat tot, una característica d’aquesta celebració blanenca és que molts dels que hi assisteixen ho fan per amistat i lligams familiars, i no pas per haver nascut en terres aragoneses. Membres de l’entitat, amics i simpatitzants de l’agrupació s’han aplegat per aquesta important data, la central que s’inclou de manera destacada en totes les agendes de les aragoneses i aragonesos que segueixen les tradicions.

  L’acte, que aquest 2021 ha consistit en celebrar la popular i tradicional Missa Baturra, l’han encapçalat la presidenta de l’Agrupació Artística Aragonesa de Blanes i Comarca, Clara Bolea, i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. Igual que en les anteriors ocasions, un dels ingredients típics d’aquesta jornada és que part del públic assistent, així com tots i totes les membres del cor i la rondalla, han participat a la missa engalanats amb el vestit de festa d’Aragó.

  Altres persones han lluït el característic complement que identifica als aragonesos: el mocador a quadres vermells i negres, conegut com el cachirulo, una peça de vestuari típicament aragonesa que moltes i molts dels assistents lluïen posat al coll. La presidenta de l’entitat, Clara Bolea, ha expressat l’emoció amb què viuen la festivitat de la Verge del Pilar tots els manyicos i manyiques, que duen la terra aragonesa arrelada al seu cor, avui més a prop que mai.

  Missa Baturra a la Parròquia Santa Maria

  La celebració de la patrona ha quedat centrada en una Missa Baturra que ha tingut lloc a les 12 del migdia d’avui dimarts a la Parròquia Santa Maria, plena de gom a gom per a la ocasió. A banda de poder recuperar la celebració, aquest 2021 l’ofici s’ha tornat a acollir en aquesta església, després que en l’anterior edició del 2019 va haver de tornar als seus orígens i allotjar-se a l’Església Sagrada Família d’Els Pins a causa que va haver una altra celebració religiosa a la parròquia.

  Abans que comencés la Missa Baturra, tal com ha vingut marcant la tradició de gairebé dues dècades, des del 2003, s’ha fet la tradicional ofrena floral als peus de la reproducció de la imatge de la Verge del Pilar. Avui la popular i coneguda imatge encapçalava l’altar de la Parròquia Santa Maria. Diverses persones han participat en l’ofrena, que ha consistit en anar dipositant rams de flors als peus de la patrona d’Aragó.

  Tot seguit, ha començat la Missa Baturra pròpiament dita, amb un especial accent en l’ingredient musical. Enguany el cor estava acompanyat únicament per una guitarra, ja que no han tingut temps per assajar plegats. Sota direcció de Rogelio Ortega, la lloança a la Verge del Pilar a través dels emotius cants de l’Agrupació Artística Aragonesa de Blanes i Comarca ha estat més carregada de sentiment que mai, després del necessari parèntesi del 2020 marcat per la pandèmia. La darrera peça, com no podia ser d’una altra manera, ha estat la més impactant: l’Himne de la Verge del Pilar, una salve a la qual s’hi ha afegit el públic assistent.