El bisbat de Barbastre denunciarà per via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu per 112 obres de la Franja

Avatar photo

L'advocat aragonès confia que l'aplicació de l'article 155 obri la porta a un canvi de postura del Consorci, amb un possible relleu dels seus representants polítics

L’advocat del bisbat de Barbastre, Joaquín Guerrero, ha anunciat que denunciaran per via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida per les 112 obres d’art que formen part del Museu de Lleida i que el Bisbat de Barbastre-Montsó reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a l’Aragó. Guerrero ho ha dit després de celebrar-se l’acte de conciliació que ha tingut lloc aquest dimarts i en el qual no s’ha arribat a cap acord. Per una banda, no hi ha assistit cap representant del Consorci i per l’altra, el representant del bisbat de Lleida ha dit que, tot i reconèixer les sentències eclesiàstiques emeses fins ara, el bisbat no pot adherir-se a cap acord judicial perquè no disposa d’aquests béns, ja que actualment estan al Museu de Lleida i en mans del Consorci. “No ens avenim a la conciliació. No perquè no vulguem, sinó perquè no podem”, ha dit l’advocat del bisbat de Lleida. Des del Bisbat s’ha volgut deixar clar que aquesta és la mateixa postura que han mantingut sempre. Guerrero ha dit que confia que l’aplicació de l’article 155 obri la porta a un canvi de postura del Consorci, amb un possible relleu dels seus representants polítics.
Aquestes 112 peces pertanyien a les antigues parròquies de la Franja segregades l’any 1995 del Bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret en què després de vuit segles d’història, va decidir segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la Diòcesi de Lleida perquè passessin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d’aquell moment, és quan el bisbat aragonès comença a reclamar a Lleida les obres i peces d’art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s’havia desenvolupat per la via eclesiàstica.

Ara, al haver esgotat aquesta via, ha explicat l’advocat de Barbastre, s’ha iniciat la judicial. Abans però de denunciar els fets per la via civil s’ha intentat arribar a un acord en un acte de conciliació celebrat aquest dimarts. L’acord però no ha estat possible. És per això que Guerrero ha anunciat que es denunciarà al bisbat de Lleida per ser el propietari de les 112 obres i al Consorci per ser part afectada en el procediment ja que, tal com ha explicat el bisbat de Lleida, és el Consorci qui ha de decidir sobre aquests béns. Si el procés judicial segueix endavant, ho farà a Catalunya i no a l’Aragó, on s’ha jutjat el conflicte per les obres d’art de Sixena (44 de les quals segueixen al Museu de Lleida).

Formen part del Consorci el bisbat de Lleida, la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida. Des del Consorci defensen que les 112 obres reclamades formen part de la col·lecció del Museu de Lleida i que estan protegides per la Llei de Patrimoni de la Generalitat, que n’impedeix que puguin sortir de Catalunya sense l’autorització del departament de Cultura.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Vendrell retira la proposta de taxes de l’ordre del dia del Ple

Notícia següent

Dues persones ateses per inhalació i cremades lleus en l’incendi d’un habitatge a Sant Joan Despí

Notícies relacionades