Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona vol que les dones transsexuals tinguin els mateixos drets i deures que la resta

Avatar photo

'Carolines' és un programa pioner que pretén donar "apoderament" a aquest col·lectiu i que començarà a aplicar-se al 2018

Les dones transsexuals de Barcelona podran assessorar-se en matèria de salut o buscar feina a través de Barcelona Activa. Són algunes de les mesures que contempla el nou programa de l’Ajuntament, que porta com a nom ‘Carolines’, per a aquest col·lectiu, sobretot a aquelles dones que tenen un treball sexual. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha destacat que es pretén eliminar “l’estigma de puta” que és una de les càrregues d’aquesta feina, que no està reconeguda i amb la que “no es tenen els mateixos drets i deures que la resta de la ciutadania”, ha afirmat.
Pérez ha explicat que les anteriors iniciatives del consistori no han donat el resultat que s’esperava, ha dit que “no eren de qualitat” i que s’ha de tenir en compte que “cada dona té una història de vida al darrera”. Per això, des de la regidoria s’ha decidit fer canvi d’orientació dels serveis municipals. L’objectiu és que aquests es converteixin en acompanyants d’aquestes dones quan busquen assessorament o si desitgen una inserció al món laboral, sempre respectant si volen continuar o no amb el treball sexual, ha precisat la regidora. En aquest sentit, l’Ajuntament oferirà formació i informació als funcionaris i també a la Guàrdia Urbana, amb la que es col·labora estretament. Laura Pérez ha remarcat que s’ha passat d’una ordenança que donava eines “per criminalitzar” a les treballadores sexuals pel fet d’estar només al carrer a “donar una protecció, una seguretat, que qualsevol ciutadà o ciutadana de Barcelona ha de tenir garantida”.
La regidora ha estat acompanyada de Sabrina Sánchez, dona trans i treballadora sexual, i Belén Camarasa, activista trans i tècnica d’inserció laboral. Ambdues han reclamat la importància de tenir la confiança de poder adreçar-se als serveis municipals quan es troben amb una situació violenta o volen assessorar-se en matèria de salut. Sánchez ha insistit en què són treballadores encara que no els reconegui l’Estatut dels Treballadors i, per això, esperen que amb aquest programa municipal puguin reforçar el seu “apoderament”.

El programa ‘Carolines’
L’Ajuntament ha escollit el nom de ‘Carolines’ perquè així es coneixien a les dones transsexuals del Raval durant els anys 30. Ara passa a ser un programa municipal que pretén facilitar a aquest col·lectiu els seus drets bàsics, com assessorament i assistència lletrada, oferint un servei d’acompanyament jurídic que garanteixi l’accés a la justícia i el seu apoderament com a subjectes de drets a través de l’agència ABITS (Abordatge Integral del Treball Sexual) i de l’OND (Oficina per la No Discriminació), ambdós serveis municipals.

També s’editaran tríptics comunicatius sobre els drets bàsics de les treballadores sexuals (tant a espais tancats com per qui l’exerceix a la via pública), i es posarà en marxa el Pla de millora de l’ocupabilitat de les treballadores sexuals per a les dones que busquin tenir altres opcions laborals impulsat per ABITS, Barcelona Activa i entitats del tercer sector a partir del primer trimestre del 2018. A més, s’inclourà a aquest col·lectiu als programes municipals d’inserció laboral destinats a col·lectius vulnerabilitats pel mercat. Aquesta inserció laboral es potenciarà des del propi consistori a través de les clàusules de contractació responsable. Per tal de facilitar aquesta inserció laboral, a més, es treballarà de forma específica la formació del personal tècnic d’inserció laboral perquè puguin fer l’acompanyament que necessiten aquestes dones i tinguin les eines necessàries al seu abast.

Aquestes formacions també es destinaran als treballadors de l’administració pública, posant especial èmfasi als cossos de seguretat, al personal de serveis socials i del àmbit de la salut, per minimitzar les violències transfòbes i les derivades de l’estigma de puta. D’altra banda, si es dóna el cas que alguna d’aquestes dones es troba en situació de violència masclista, s’activarà el Circuit de Violència Masclista amb la voluntat d’oferir un acompanyament i atenció.

Per últim, aquest programa també posa especial atenció en millorar la salut del col·lectiu. Per fer-ho, es fomentarà la creació dels grups de suport mutu per afavorir la salut psico-social, l’intercanvi d’informació i la percepció de pertinença grupal. Es tracta d’espais de trobada on compartir experiències pròpies de la transició i del treball sexual que serveixen per l’apoderament en drets, l’organització col·lectiva i l’intercanvi d’experiències. També es treballarà per formar i sensibilitzar als professionals dels serveis de salut pública sobre el marc del treball sexual i les seves necessitats específiques.

Aquestes mesures formen part del Programa ‘Carolines’, encarregat a la Universitat de Vic i a la consultora Spora Sinergies, i que es presentarà la propera setmana a la Comissió de Drets Socials.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Alejandro Cao de Benós– Primer representant occidental de Corea del Nord amb les relacions amb Occident: “Les nostres armes nuclears ens asseguren la pau i la vida”

Notícia següent

La Crida-CUP solicita al síndic de greuges de Lleida que investigui la violència policial de l’1-O

Notícies relacionades