Barcelona servirà aliments ecològics a les escoles bressol municipals

Avatar photo

Les cebes, les pastanagues i els xampinyons són algunes de les verdures que hauran de procedir d'agricultura ecològica a partir del setembre

68 escoles bressol municipals de Barcelona incorporaran els aliments ecològics als menús de l’any vinent i prioritzaran els de proximitat a partir del curs vinent, amb la perspectiva que a partir del curs vinent s’hi sumin les 33 escoles bressol restants. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) ha modificat les condicions per a l’adjudicació dels serveis de menjador. Així, les empreses que hi concursin hauran de garantir que durant tot l’any, els cereals per l’esmorzar i verdures com ara les cebes, la pastanaga, els xampinyons i el tomàquet sofregit, procedeixin d’agricultura ecològica, i en funció de la temporada, també els porros, la carbassa, els espinacs, el carbassó i el bròquil.
D’aquesta manera, segons ha explicat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, es consolida un model que va començar fa deu anys, amb la introducció dels aliments ecològics als menús de les llars d’infants municipals i per això, s’imposa aquesta condició. Per Ortiz, és important també, que es prioritzi l’agricultura de proximitat, ja que a vegades se soluciona l’alimentació ecològica amb aliments ”de l’altra banda del món”, i amb el contracte que proposa l’Ajuntament, es busca el contrari.

El comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament Álvaro Porro, defensa que aquest nou plec ajuda a caminar cap a un model ”més sostenible” perquè redueix ”la petja de carboni de l’alimentació” i ajuda a promoure models alimentaris ”més locals” i donar supor ta la pagesia del país en un moment ”amb força dificultats” per continuar. Per Porro, que ha explicat que el model de contractació s’ha fixat en el model de Pamplona, és una mesura innovadora que ”obre el camí” que podran seguir molts municipis.

Així, amb el nou plec de bases, a banda de l’obligatorietat del certificat ecològic en determinats aliments, també suposaran mèrits que s’opti per les patates, la pasta, l’arròs, els cigrons, les llenties, el pa, la poma, la pera, el plàtan, el pollastre, la vedella i la llet. Segons Ortiz, aquestes noves condicions con implicaran un increment del preu del menjador escolar, que continuarà formant part de la tarifació social.

Pel que fa als aliments dels quals es prioritzarà la seva procedència de prioritat són les cebes, la carbassa, la pastanaga, el tomàquet per l’amanida, la mongeta tendra, l’enciam, la patata, l’arròs, els cigrons, les llenties, la taronja, la poma, la pera i el plàtan. Cada aliment té una puntuació màxima per proximitat en funció del pes i volum de consum. La puntuació màxima s’atorgarà la màxima puntuació al producte que menys distància hagi recorregut des del punt de producció fins a les escoles, una distància que es calcularà entre el codi postal de la població de procedència fins al codi 08001.

Aquests requisits se sumen a altres obligacions sobre la qualitat dels aliments, com ara que només es pot utilitzar oli d’oliva, la verdura ha de ser sempre fresca, el pa del dia, els tomàquets i les taronges han de ser de producció integrada, el peix ha de ser rap, lluç i bacallà ha de ser congelat, i sempre hi ha d’haver bastonets sense gluten a disposició. A tots els àpats s’ha de servir mitja amanida.

A més a més, el plec de condicions també pretén fomentar el proveïment de productes per part de centres especials de treball o empreses d’inserció laboral.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ASPID organitza la VIII Vetllada Poètica a l’Espai Orfeó de Lleida

Notícia següent

#PROU, la campanya iniciada pels comerços lleidatans, continua viva

Notícies relacionades