El comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament Álvaro Porro, defensa que aquest nou plec ajuda a caminar cap a un model ”més sostenible” perquè redueix ”la petja de carboni de l’alimentació” i ajuda a promoure models alimentaris ”més locals” i donar supor ta la pagesia del país en un moment ”amb força dificultats” per continuar. Per Porro, que ha explicat que el model de contractació s’ha fixat en el model de Pamplona, és una mesura innovadora que ”obre el camí” que podran seguir molts municipis.
Així, amb el nou plec de bases, a banda de l’obligatorietat del certificat ecològic en determinats aliments, també suposaran mèrits que s’opti per les patates, la pasta, l’arròs, els cigrons, les llenties, el pa, la poma, la pera, el plàtan, el pollastre, la vedella i la llet. Segons Ortiz, aquestes noves condicions con implicaran un increment del preu del menjador escolar, que continuarà formant part de la tarifació social.
Pel que fa als aliments dels quals es prioritzarà la seva procedència de prioritat són les cebes, la carbassa, la pastanaga, el tomàquet per l’amanida, la mongeta tendra, l’enciam, la patata, l’arròs, els cigrons, les llenties, la taronja, la poma, la pera i el plàtan. Cada aliment té una puntuació màxima per proximitat en funció del pes i volum de consum. La puntuació màxima s’atorgarà la màxima puntuació al producte que menys distància hagi recorregut des del punt de producció fins a les escoles, una distància que es calcularà entre el codi postal de la població de procedència fins al codi 08001.
Aquests requisits se sumen a altres obligacions sobre la qualitat dels aliments, com ara que només es pot utilitzar oli d’oliva, la verdura ha de ser sempre fresca, el pa del dia, els tomàquets i les taronges han de ser de producció integrada, el peix ha de ser rap, lluç i bacallà ha de ser congelat, i sempre hi ha d’haver bastonets sense gluten a disposició. A tots els àpats s’ha de servir mitja amanida.
A més a més, el plec de condicions també pretén fomentar el proveïment de productes per part de centres especials de treball o empreses d’inserció laboral.