Barcelona publica l’endeutament municipal en un web de transparència

  La pàgina mostra el detall de totes les operacions municipals fins al 2017, les entitats bancàries amb qui tenen préstecs i les condicions de les operacions

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L’Ajuntament de Barcelona ha penjat al Portal de Transparència l’endeutament municipal fins al 31 de desembre de 2017. D’aquesta manera, qualsevol ciutadà pot accedir a totes les xifres municipals i va un pas més enllà del que estableix la Llei de Transparència 19/2014 ja que es publica al detall totes les operacions per tal que es pugui consultar amb quines entitats bancàries s’han fet préstecs, per quina quantitat i amb quines condicions s’ha signat cada operació. Fins al final de 2017 l’endeutament de l’Ajuntament de Barcelona era de 835,5 milions d’euros, una de les xifres més baixes dels últims deu anys i també una de les ‘ràtios’ més reduïdes de tots els ajuntaments de l’estat espanyol. Aquesta xifra d’endeutament s’ha mantingut des de 2015, complint un dels compromisos del govern municipal.
  En aquest portal també es podrà consultar quines són les entitats amb qui s’han signat préstecs, en què destaquen una forta importància de les banques ètiques des que Ada Colau va accedir a l’alcaldia de Barcelona.

  De fet, durant el 2017 les operacions financeres van arribar als 126.125.000 euros, dels quals el 32% provenen de la banca pública, un 28% corresponen a l’emissió de Bons Verds i Sostenibles i un 18% a la banca ètica, davant de només el 22% d’operacions realitzades amb entitats tradicionals.

  A més, també s’ha elaborat un conjunt de recomanacions per tal que hi hagi més transparència i fiabilitat en la gestió en el moment en què l’Ajuntament de Barcelona signi operacions financeres amb entitats bancàries. En el Manual de Procediment Intern hi figuren els principis de concurrència, publicitat, transparència, no discriminació i igualtat de tracte.

  A banda d’aquest manual, el govern local també elaborarà un llistat amb totes les entitats financeres que col·laboren amb el consistori i el farà públic. Aquestes entitats també s’hauran de comprometre a publicar la oferta que presentin en els concursos públics per aconseguir els préstecs.