Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Balaguer serà la seu dels premis Capital de la Sardana 2021

Avatar photo

El nomenament s’ha fet públic aquest dissabte, en la presentació a Montblanc de la Guia Sardanista 2019 i el lliurament dels Premis Capital de la Sardana

Centenars de persones vingudes d’arreu han assistit aquest dissabte a la presentació de la Guia Sardanista 2019 i al lliurament dels premis Capital de la Sardana d’enguany amb una gran gala celebrada al Teatre del Casal Montblanquí, acompanyats per la música de la cobla Tres Vents. Durant l’acte, s’ha donat a conèixer una nova capitalitat, la del 2021, que serà per la ciutat de Balaguer. El seu alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha enviat un missatge de suport als presos polítics i als exiliats, que tenien reservada tota la primera fila del teatre. «Estic convençut que el 2021 hi serem tots i lluitarem per tenir l’espasa ben alta», ha dit Vidal. La capitalitat és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Les poblacions Capital de la Sardana precedents a la capitalitat enguany de Montblanc han estat Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016) i Figueres (2017). Sant Feliu de Guíxols ho serà el 2020. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, ha afirmat: «Estem molt contents de la bona acollida popular i de la repercussió que està tenint aquest any de capitalitat i, aquest dissabte especialment, que Montblanc sigui el centre del món sardanista amb aquesta gala».

La dansa, arrelada a Perpinyà 2019

La capitalitat de la sardana de Montblanc finalitzarà el març del 2019, quan Perpinyà en prendrà el relleu. La ciutat nord-catalana ha presentat a Montblanc el vídeo promocional, i la seva tinent d’alcalde, Danielle Pagès, ha assegurat: «La sardana són les nostres arrels. Si la llengua es perd, l’única defensa per ser català és ballar la nostra dansa. Tot preparant la capitalitat encara ens hem adonat més de la importància d’aquest patrimoni, que volem compartir amb tota la humanitat». I és que les institucions de la Catalunya Nord i Andorra s’han sumat a la Generalitat de Catalunya en la candidatura de sardana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, ha anunciat el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado. «És un projecte en el qual fa dos anys que treballem i ara la candidatura serà internacional. Vull recordar les paraules del conseller Lluís Puig, que diu que la sardana és un punt de trobada i un lloc obert». De la seva banda, la directora de Cultura Popular de la Generalitat, M. Àngels Blasco, ha afirmat: «Tenim un país per remuntar i la gent de la cultura popular sempre li ha fet costat. Som imparables».

En suport als presos i exiliats

Durant l’acte diferents intervencions han donat suport als presos polítics i exiliats, així com a l’alcalde de Montblanc, també en vaga de fam i present a la gala. En el seu parlament, Andreu ha assegurat: «És molt difícil ser a la presó i a l’exili amb la dignitat que ho fan. I tenen un horitzó, amb els judicis, monstruós! Com a país, hem passat moments molt més difícils, i ens hem sortirem». L’acte ha comptat amb un vídeo amb paraules del conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, gravat el passat 1 d’octubre a Brussel·les, on es va desplaçar la Confederació Sardanista i la Cobla Sant Jordi a lliurar-li la medalla 2018 al Mèrit Sardanista.

160 aplecs de sardanes

La Guia Sardanista arriba a la 18a edició i està editada per la Confederació Sardanista de Catalunya, amb una tirada de 15.000 exemplars. S’hi recull la informació més rellevant del món sardanista, com ara els 160 aplecs de sardanes, 5 més que l’any passat, que es celebraran a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord el 2019. També es constata un creixement en el nombre de concursos de colles de sardana esportiva, i se’n celebraran 55; així com 4 concursos individuals de sardanes revesses. La Guia Sardanista també inclou un llistat ordenat per territoris amb altres actes d’interès com ballades, concerts, diades del soci o informació sobre les 50 cobles en actiu. Malgrat tot, s’hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any, i que es poden consultar a l’agenda de www.portalsardanista.cat.

Els premiats 2018

Els Premis Capital de la Sardana són un reconeixement a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los-hi després de recopilar, proposar i analitzar les candidatures presentades. Enguany ja se’n va lliurar la Medalla al Mèrit Sardanista al conseller de Cultura Lluís Puig, a Brussel·les el passat 1 d’octubre. La resta de medalles s’han lliurat aquesta tarda i les guanyadores són la musicòloga Anna Costal (Mèrit Musical) i Rosa Llorach (Mèrit de la Dansa).

Pel que fa als premis a la Dedicació s’ha premiat a Dante Miravet, Antoni Nadal, Francesc Fonalledas, Neus Fortuny i Martí Corominas. Els reconeixements a la Continuïtat són pels aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i les Roquetes. En l’apartat de Mitjans de Comunicació es reconeixen al Club Excursionista i l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana pel documental «Aires al Cim»;  a Queralt Pedemonte i Marc Vilalta pel documental «90 anys d’aplec a Calella»,  i a René Zamudio pel curt «Bull blanc 345». En la categoria de Divulgació Musical s’ha premiat a la cobla Ciutat de Girona i a l’Esbart Català de Dansaires. El reconeixement a la Promoció i Difusió és per la representació de la Comissió Europea a Barcelona, i pels Sardanistes Franquesins. Enguany, com a Iniciativa Renovadora es reconeix la tasca del Grup GASP.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La 13a Nit de Castells guardona el 2 de 8 net de la Vella, els Moixiganguers i la plaça del Vendrell

Notícia següent

3 menors intoxicats per culpa de la mala combustió de la calefacció a Juneda i Vallgorguina

Notícies relacionades