Associació de Veïns del barri Mas Iglesias de Reus: “S’ha de treure el màxim profit dels espais públics”

Avatar photo

Ens podria fer cinc cèntims de la història del barri?
El Mas Iglesias va ser un dels darrers barris resultants del boom constructiu. En arribar aquí, ens trobàvem que encara hi havia mancances de serveis bàsics. Fins i tot la neteja al barri, en un principi, sortia de les hores sobrants dels torns de neteja de l’Ajuntament. A més, durant els darrers anys hem aconseguit que el món de la prostitució i les drogues s’allunyin dels nostres carrers, ja que era aquesta una zona de consum.

Ara, ens trobem que encara queda molt camí per fer. Tot i que l’administració té una resposta lenta que ens provoca alguns problemes, nosaltres continuem treballant per realitzar activitats al barri. En el que queda d’any tenim pendent dues activitats per tancar el nostre mandat. A banda, també hem intentat fer alguna mena de festes del barri per millorar la convivència.

Des de la creació de l’Associació de Veïns (AVV) del Mas Iglesias s’ha vist alguna millora al barri?
Hem aconseguit que la línia 60 de l’autobus urbà de Reus tingui parades als carrers del barri, el qual ens ha ajudat a millorar la mobilitat dels veïns. S’ha millorat la qualitat de vida. Ara, l’Ajuntament està arranjant algunes voreres que estaven malmeses.

Tot i així, ens trobem que hi ha una necessitat de neteja, tant de solars com dels espais públics. De vegades ens trobem que hem d’estar molt a sobre per aconseguir que es netegin els espais. Sense aquest servei bàsic, la qualitat de vida que hem millorat es redueix.

Ens podria fer cinc cèntims de l’AVV?
En un principi vam ser molta gent, les persones se sentien més implicades. En els darrers anys, aquesta implicació ha anat decaient fins que ens trobem davant d’una falta de suport per part dels veïns i l’administració. A l’inici, el leivmotiv d’aquesta associació era que el barri estigués ordenat, que s’aconseguissin els serveis necessaris i es pugués realitzar activitats pels veïns.

Actualment, quin moment està vivint l’AVV?
Estem davant de la liquidació de l’associació. No trobem suficient suport per tirar el projecte endavant. Continuem tenint l’il·lusió, però ens falten mans. Igualment, nosaltres estarem actius fins acabar les activitats que ens falten fer i, també, estem oberts a que algú agafi el relleu de l’associació, però ningú s’ha presentat.

Què opinen els veïns sobre aquest fet?
La majoria d’ells et diuen el mateix: et feliciten per formar part de l’associació, però alhora no volen ser part d’aquesta perquè no tenen temps.

Canviant de tema, actualment que creieu que fa falta al barri?
Ens trobem que hi ha algunes zones, com ara el parc del Mas Iglesias, que els hi falta vida. Cal dinamitzar els espais i adequar-los, perquè la gent del barri pugui gaudir-los. S’ha de treure el màxim profit dels espais públics.

Per exemple, el Parc del barri és l’únic espai verd de la zona sud de la ciutat. Hem d’aprofitar aquest espai per enllaçar els barris que estan al seu voltant. Així, es pot vertebrar la zona del Carrilet, el Mas Pellicer o el barri Fortuny. El Mas Iglesias ha de deixar de ser un barri dormitori, on la gent només ve a dormir, i aconseguir tenir més vida.

La mateixa biblioteca està patint els efectes d’aquesta falta de cohesió al barri. Veiem que hi ha altres barris amb equipaments, com una llar d’avis o els centre cívics, que els permeten que la gent es conegui i es relacioni. En el cas del Mas Iglesias, la gent realitza la seva rutina fora del barri i només ve a dormir aquí, així és molt difícil realitzar activitats.

Parlant de la Biblioteca Pere Anguera, la inauguració va ser un èxit. Quina és la valoració després de tot aquest temps?
Després que el projecte es parés durant un temps, ara veiem que la biblioteca ha estat una gran inversió. Està donant vida i oportunitats. Això s’ha d’explotar. Nosaltres estem col·laborant conjuntament amb l’administració de la biblioteca per fer més activitats.

L’any passat vau activar un mapa interactiu per geolocalitzar les mancances al barri. S’han solventat aquelles zones problemàtiques?
Evidentment que hi ha una millora. Per exemple s’han aconseguit la plantació d’alguns arbres que faltaven o s’han arranjat les voreres, però el retorn que veiem és mínim.

Ens dóna la sensació que els nostres espais tenen un tractament marginal. Hi ha hagut dies que el parc del Mas Iglesias estava ple d’herbes sense cuidar, això pot donar una imatge de deixadesa.

Heu intentat mai col·laborar amb altres barris per aconseguir els canvis que heu mencionat?
Es va intentar fer el Districte Sud, ja que entre els barris que es troben al sud, hi ha molts interessos que ens aglutinen.

Aprofitant un consell de districte, per tractar temes comuns. El que realment es necessita és una transformació del model organitzatiu. Hi ha alguns problemes reals de ciutat que no s’estan tractant.

Quina visió de futur teniu pel futur de la ciutat?
Hem d’aconseguir saber quin és el model de ciutat que volem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aposta ferma per la mobilitat elèctrica a Tarragona

Notícia següent

El Girona Film Festival projectarà 250 pel·lícules de més de 40 països

Notícies relacionades