Asaja talla la C-14 a Ponts per denunciar la limitació en l’ampliació o construcció de noves granges en ZEPA

  Una cinquantena de ramaders i dotze tractors han dut a terme una marxa lenta des dels afores fins a la rotonda del centre de la localitat

  Uns cinquanta ramaders amb una dotzena de tractors s’han manifestat aquest dimecres a Ponts (Noguera) per protestar contra la limitació en l’ampliació o construcció de noves granges, de qualsevol tipologia, en zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) de les comarques de l’Urgell, la Noguera i la Segarra. Els ramaders, que han dut a terme una marxa lenta des dels afores fins a la rotonda del centre de la localitat convocats per Asaja, denuncien que des de fa uns dos anys el Departament de Territori i Sostenibilitat no els autoritza poder ampliar les seves granges o construir-ne de noves, fet que consideren que “posa en risc la supervivència de les explotacions ramaderes de la zona” i “dificulta la incorporació de ramaders joves”. A la vegada, des d’Asaja han traslladat el suport de l’organització als ramaders de porcí i han volgut deixar clar que “el país produeix carn sana i segura per al consumidor, sota estrictes normes de qualitat”, després d’un reportatge emès diumenge a la televisió sobre el sector porcí.
  Els ramaders han protagonitzat aquest matí una tractorada que ha tallat la C-14 al municipi de Ponts per reclamar solucions a la Generalitat davant la problemàtica amb què es troben a l’hora d’ampliar les seves explotacions o construir-ne de noves. El responsable de la sectorial de porcí d’Asaja Lleida, Joan Graells, ha exposat que des de fa uns dos anys Territori i Sostenibilitat no autoritza cap projecte en aquest sentit en zones d’especial protecció per a les aus de les comarques de la Noguera, l’Urgell i la Segarra, malgrat “complir amb tots els requeriments que estableix el Departament d’Agricultura”. Segons han explicat, al menys un dotzena dels manifestants tenen projectes aturats en no obtenir el permís necessari d’Urbanisme per tirar-los endavant.

  Graells ha posat de relleu que aquesta situació “posa en risc la supervivència de les explotacions ramaderes de la zona” però sobretot ha denunciat que dificulta que els joves puguin incorporar-se a l’activitat ramadera, quan “han de tenir dret a incorporar-se i fomentar noves explotacions”. “Les explotacions ramaderes són garantia de vida, de creació de llocs de treball i de productivitat econòmica”, ha assenyalat el responsable del porcí d’Asaja Lleida.

  A la vegada, els manifestants han volgut defensar i posar en valor la tasca que estan duent a terme els ramaders de porcí del país, després d’un reportatge emès diumenge a La Sexta. El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, ha qualificat d'”intolerables les acusacions abocades sobre el sector pel programa ‘Salvados’, fonamentades en imatges gravades, de forma il·lícita, en una única explotació ramadera sense identificar”.

  En aquest sentit, Joan Graells ha remarcat que “els ramaders produeixen d’acord a una exigent normativa europea de benestar animal, que permet garantir les condicions higienicosanitàries de les granges, la bioseguretat i la traçabilitat en les seves produccions”. “Gràcies a això els consumidors poden adquirir productes amb qualitats més demostrades, sans, segurs i a preus competitius”, ha afirmat. Pere Roqué ha recordat que el sector porcí estatal agrupa uns 300.000 ramaders, que “dediquen els 365 dies de l’any a proporcionar aliments sans i amb es més alts estàndards de qualitat”.

  Els participants en la manifestacó han avançat en marxa lenta des dels afores de la localitat –on s’han concentrat- fins a la rotonda del centre de Ponts, on han llegit un manifest. La protesta, que ha arrencat a cap a les 11.30 hores i que s’ha desenvolupat fins a les 13 hores, ha comportat talls de trànsit intermitents ja que els ramaders i els tractors que els acompanyaven han deixat anar passant puntualment els vehicles que transitaven per la C-14.