Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

Arrenca l’Animac a Lleida reivindicant la llibertat d’expressió en l’art

El cinema-concert 'Animació per a les quatre estacions de Vivaldi' inaugura la Mostra de Cinema d'Animació de Catalunya, amb música en directe de l'OJC

L’Animac ha donat el tret de sortida aquest dijous al vespre a Lleida reivindicant la llibertat d’expressió en l’art. La seva directora, Carolina López, ha agraït a tots aquells que, un any més, han fet possible aquesta Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya, on, ha dit, “es presenten obres de creadors i creadores en un clima on cadascú pot presentar el que vulgui amb total i absoluta llibertat. I per molts anys”. Tot i uns primers problemes tècnics amb la imatge, l’estrena internacional de la producció japonesa ‘Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi’, musicat en rigorós directe per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) ha inaugurat oficialment aquest dijous al vespre la 22a edició de l’Animac. En l’acte inaugural també s’ha lliurat el Premi d’Honor d’Animac 2018 al convidat especial d’enguany, el prestigiós compositor i dissenyador de so Normand Roger, creador de les bandes sonores de pel·lícules com ara ‘The Man Who Planted Trees’ de Frédéric Back i ‘Father and Daughter’ de Michaël Dudok de Wit.
La pel·lícula inaugural ha estat un film animat compost de quatre peces, una per cada estació, realitzades per quatre grans animadors independents: Anna Budanova (primavera), que ha estat present en la inauguració, Olga i Priit Pärn (estiu), Atsushi Wada (tardor) i Theodore Ushev (hivern). Ha estat produït per la Tokyo University of the Arts i musicat en rigorós directe per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC), amb Joan Espina com a violí solista i sota la direcció musical d’Alfons Reverté. La projecció del film ha estat precedida per la benvinguda al festival a càrrec de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra i la directora d’Animac, Carolina López, que ha reivindicat la llibertat d’expressió arran de la polèmica retirada d’una obra a Arco Madrid.

El fundador de l’OJC, Toni Pallès, reconeix que es un honor ser en un festival com l’Animac amb una gran projecció internacional i destaca que amb aquesta col·laboració es demostra que els actius de Lleida junts poden fer coses més grans i que a Lleida hi ha una gran qualitat artística que no té res a envejar a altres llocs.

El convidat especial i Premi d’Honor d’aquesta edició d’Animac és també molt musical: Normand Roger, prestigiós compositor canadenc i dissenyador de so amb 45 anys de trajectòria, ha creat més de 200 bandes sonores i ha treballat amb els millors animadors independents del món, com Frédéric Back, Aleksandr Petrov, Paul Driessen, Caroline Leaf, Michaël Dudok de Wit, Regina Pessoa o Co Hoedeman, entre altres. Les produccions amb les quals ha col·laborat Roger han obtingut centenars de premis en festivals internacionals, incloses 13 nominacions als Premis de l’Acadèmia de Hollywood, de les quals 6 van rebre Oscars. El compositor canadenc ha estat present en la inauguració d’Animac acompanyat de la seva esposa, Marcy Page, productora d’animació de la National Film Board del Canadà. Roger ha destacat que la funció de la música al cinema ha de ser ajudar l’espectador a entendre la pel·lícula i emocionar-lo, no distreure’l.

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya torna a ser del 22 al 25 de febrer a Lleida l’epicentre de l’animació nacional i internacional, i pont entre el talent jove i els professionals establerts. El Premi Trajectòria d’Animac és enguany per al compositor de les bandes sonores de l’exitosa pel·lícula d’animació ‘Tadeo Jones’, Zacarías M. de la Riva, amb una fructífera producció de BSO per a cinema, i en especial per a animació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Consell del Barri Antic de Cambrils convoca al veïnat per consensuar les millores

Notícia següent

Teens’ Lab BASF: joves i química en els laboratoris de la URV

Notícies relacionades