Antifrau i Ajuntament de Barcelona uneixen esforços en la lluita contra la corrupció

  L'acord contempla un pla de formació dels treballadors del consistori en ètica i integritat pública

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
   El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han signat aquest dilluns un acord de col·laboració en la lluita contra la corrupció. L’acord consisteix en el traspàs a Antifrau de les comunicacions de l’Oficina per la Transparència i Bones Pràctiques que, per la seva naturalesa, excedeixin les competències municipals. Es farà el mateix amb les denúncies que es realitzin a través de la bústia ètica de bon govern de l’Ajuntament de Barcelona. La col·laboració entre les dues institucions també contempla l’opció de crear un pla de formació del personal del consistori en els àmbits de l’ètica, la integritat pública i el control de la corrupció, així com la necessitat de compartir experiències en aquesta matèria.
  Un dels principals objectius del conveni és que els ciutadans puguin comunicar de manera confidencial i segura conductes de les administracions públiques que esdevinguin contràries als principis o les regles ètiques i de bon govern recollits en l’ordenament jurídic.

  L’alcaldessa ha celebrat que el conveni “ajuda a consolidar una aposta primordial de l’Ajuntament de Barcelona, la transparència”. “Aquest acord suposa un treball colze a colze amb un actor imprescindible en la lluita contra la corrupció, que va molt més enllà de meres declaracions de bones intencions”, ha afirmat.

  El director de l’Oficina Antifrau ha destacat la voluntat de les dues institucions per lluitar de manera ferma i decidida contra la corrupció. “Aquesta és una tasca difícil, fins i tot impossible, sense coordinació”, ha afegit.

  Tant Colau com Gimeno han subratllat la importància que s’aprofitin les eines que ja funcionen adequadament per garantir l’anonimat d’alertadors. El director d’Antifrau ha assenyalat que amb l’acceptació de denúncies anònimes es garanteix la confidencialitat i hi ha la possibilitat de la bidireccionalitat.

  El consistori barceloní i Antifrau s’han compromès a fer un seguiment de l’acord signat mitjançant una comissió formada per representants de les dues institucions, que es reunirà de manera periòdica per analitzar-ne el compliment i aplicació. Amb aquest acord, queda superat el protocol d’intencions que les dues institucions van signar el 28 d’abril del 2014.