Àngel Ros subratlla el paper de les ciutats per contribuir a resoldre la crisi política a Catalunya

  El paer en cap de Lleida defensa el diàleg i crear un clima de confiança que permeti construir una solució a la crisi entre Catalunya i la resta d'Espanya

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat avui que les ciutats poden ajudar a construir la solució de la crisi política a Catalunya en un context mundial en què els municipis es reforcen com a actors polítics i per la seva capacitat històrica per construir convivència i cooperació: “les ciutats hem aportat valor en la darrera crisi econòmica encara no resolta i també comencem a ser rellevants en la resposta a la crisi que Europa viu sobre les migracions i els refugiats. En el problema actual entre Catalunya i Espanya, la variable ciutat és encara un actor sense entrar en escena”.

  El paer en cap ha pronunciat la conferència “Catalunya-Espanya: per un acord necessari” al Fòrum Europa Tribuna Catalunya just el dia que fa vuit anys de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. La seva presentació ha anat a càrrec del jurista i exvicepresident del TC, Eugeni Gay. En la sessió han estat presents al voltant de 200 persones, representants del món polític, econòmic i cultural de Catalunya.

  A preguntes del públic, l’alcalde de Lleida ha manifestat que la Seu Vella pot aconseguir ser Patrimoni Mundial de la UNESCO en un horitzó d’uns tres o quatre anys i ha explicat que continuarà amb el ministre de Foment José Luis Ábalos els treballs per fer avançar el Pla Especial de l’Estació.

  Construir un pacte

  L’alcalde de Lleida ha advocat pel diàleg i el pacte per avançar cap a una solució a la crisi institucional entre Catalunya i Espanya: “Una línia d’avenç cap a la solució pot ser construir un pacte per elaborar un nou Estatut amb rang de constitució, que implicaria el reconeixement nacional i que s’hauria de sotmetre a referèndum a Catalunya.”

  “Per fer possible qualsevol avenç en la línia de la solució que inclogui les reformes a les quals aspirem en autogovern, finançament, llengua i cultura és necessari, mitjançant el diàleg permanent, crear un clima de confiança, resoldre els conflictes existents que siguin assumibles en el marc legal i bastir la solució que, forçosament, ha de ser referendada per la ciutadania”, ha dit l’alcalde.

  I ha conclòs: “També cal votar, però al final. No a l’inici i amb un referèndum de desavinença insalvable. Cal votar després d’un procés de creació de confiança, de diàleg, d’avenços i de renúncies i havent formulat una solució assumible per una gran majoria de ciutadans i ciutadanes”.

  L’alcalde ha remarcat que els períodes de progrés i de creixement de l’autogovern de Catalunya han anat associats al pacte amb els moviments regeneracionistes i progressistes al conjunt d’Espanya.

  Àngel Ros ha assenyalat que, per redreçar l’economia després del canvi de seu de 4.550 empreses, és urgent emetre a Catalunya, a Espanya i a Europa un missatge contundent d’estabilitat, de garanties jurídiques i legals i de què no es tornaran a produir més unilateralitats.

  Els valors de les ciutats

  Àngel Ros ha assegurat que els Ajuntaments tenen una especial sensibilitat i capacitat per treballar per la convivència “Les ciutats i pobles som un agent privilegiat per treballar per la convivència i per la cohesió social però en la situació que ens ocupa tenim capacitat per aportar encara més. Les ciutats, a Europa i al món, estem guanyant pes com a actors polítics en detriment dels Estats, que cedeixen sobirania a organitzacions supraestatals. Caminem cap a un món de regions econòmiques urbanitzades i de corredors urbans transnacionals. I dins d’aquest esquema, les ciutats i les xarxes de ciutats són elements de cooperació i de cohesió. Tenim prou exemples per pensar que les friccions entre estats, nacions, regions contribuïm a corregir-les des de les ciutats”.