Altafulla comptarà amb una bassa de laminació a la Conca de la Rasa per evitar inundacions al Barri Marítim

  El Ple ho va aprovar dilluns passat amb caràcter inicial la inversió de la qual és de 476.000 euros i s’ubicarà a l’entorn del Puntet

  Amb l’objectiu de preveure els grans aiguats que poden produir-se al barri marítim (Baix a Mar) d’Altafulla, el Ple municipal va aprovar dilluns passat amb caràcter inicial la construcció d’una bassa de laminació que tindrà com a finalitat recollir les aigües pluvials en excés per tal d’evitar possibles inundacions al municipi, concretament a la Conca de la Rasa. La bassa de laminació ocuparà una superfície de 21.443 m3 en una finca privada que s’haurà d’expropiar i que s’ubica al sector del Puntet, en uns terrenys annexos a l’antiga carretera N-340, i que limiten amb la zona de la Vinya Gran, el Kàrting Altafulla i el Càmping Don Quijote.

  Així doncs, es tracta d’una infraestructura que té l’objectiu principal d’evitar avingudes d’aigües i inundacions amb una capacitat útil de 40.000 m3. Aquesta bassa estarà situada en derivació respecte a la Conca de la Rasa i estarà preparada per recollir l’aigua que no pot assumir la canalització de la riera, aigües avall a la confluència dels carrers Via Hercúlea i Via Augusta, a Baix a Mar. En aquesta mateixa línia, la capacitat de la bassa està calculada per encabir aiguats excepcionals que es preveuen un cop cada 100 anys. El termini d’execució de les obres és de tres mesos i compta amb un pressupost total de 476.064,71 €. Està previst que s’executin l’any vinent.

  Antecedents i objecte del projecte
  L’Ajuntament d’Altafulla va executar l’any 2016 les obres del “Projecte d’adequació de rotonda per la minimització de les afectacions produïdes per les pluges en l’entorn de la Conca de la Rasa”. L’objectiu de les obres era millorar l’escolament en la zona de la rotonda situada entre la Via Augusta i Via Hercúlea, per períodes de pluja amb un període de retorn de fins a cinc anys. La regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha explicat que “aquest projecte complementa el dipòsit que es va construir ara fa uns mesos”, i l’ha qualificat “d’imprescindible”, així com “la solució més adient per canalitzar l’aigua i reduir el seu impacte al Barri Marítim”.

  Posterior a això, el desembre del 2016, es va encarregar un “Estudi hidràulic de la llera de la Rasa d’Altafulla” amb l’objectiu d’obtenir les planes d’inundació de la conca i proposar mesures de mitigació del risc de pluges on es va concloure amb la proposta de basses de laminació. Ja el 2017, es va encarregar un altre “Estudi d’inundabilitat de la conca de la Rasa i estudi de les actuacions i bassa projectades”, que ha conduït al projecte definitiu.