A judici l’alcalde del Perelló per participar en la construcció il·legal d’una casa

  Ferran Cid, que ocupava el càrrec quan la seva empresa va fer les obres, està acusat de presumpte delicte contra l'ordenació del territori amb el promotor, un empresari danès

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
  El jutjat d’instrucció número 1 de Tortosa ha ordenat l’obertura de judici oral contra l’alcalde del Perelló (Baix Ebre), Ferran Cid (ERC), per participar com a contractista en la construcció d’una casa de camp il·legal al mateix terme municipal. La interlocutòria dona resposta a la petició formulada pel fiscal de Medi Ambient de Tarragona, que acusa Cid i també el promotor de l’obra, l’empresari danès Sten Holmboe Hother Sorensen, d’un presumpte delicte contra l’ordenació del territori. Originalment, segons argumenta Fiscalia, el consistori va donar llicència al promotor l’any 2009 –essent Cid primer tinent d’alcalde- únicament per reparar la teulada i la cisterna de la caseta existent. Finalment, però, en el mateix terreny es va acabar construint de nou un habitatge molt més gran, una obra que va executar el 2010 l’empresa del que llavors ja era alcalde. Cid ha matisat aquest relat i retreu que les diligències prèvies, iniciades arran d’una denúncia dels Agents Rurals, van ser ja arxivades i han estat reobertes anys després per l’Audiència de Tarragona a partir d’un recurs presentat fora de termini.
  Fiscalia argumenta, d’acord amb l’atestat dels Agents Rurals, que en una zona de la partida de les Comes catalogada com a sòl no urbanitzable d’especial protecció per valor forestal i paisatgístic, on prèviament només hi existia una caseta de camp de divuit metres quadrats, es va acabar construint de cap i de nou un habitatge rectangular de 101 metres quadrats i un annex de 19 metres quadrats més. Considera que aquestes obres, iniciades el juliol de 2010 i que es trobaven en execució el mes d’octubre d’aquest any, són “il·legalitzables”. Insisteix, en aquesta línia, que “afecten negativament al valor paisatgístic del terreny”.

  Sobre el paper, quan el maig de 2009 l’empresari danès va rebre la llicència per reparar la teulada i la cisterna, l’empresa constructora de Cid, que llavors era primer tinent d’alcalde, havia d’efectuar únicament aquestes reparacions. El maig de 2010, els Agents Rurals van detectar que en el mateix espai que ocupava la caseta s’havia fet una excavació. Segons ha explicat l’alcalde, quan van procedir a la rehabilitació de l’estructura original es va produir un esfondrament de les parets que va obligar a enderrocar-les i aixecar-les de cap i de nou. Una obra per a la qual, assegura, el propietari va encarregar un projecte i va intentar legalitzar davant d’Urbanisme de la Generalitat. Uns mesos després, en el moment de la paralització, que es va produir en paral·lel al rebuig administratiu del projecte, ja s’havien aixecat les parets, instal·lat els forjats i tancat el sostre. “Hi ha un seguiment des del principi dels Agents Rurals sense haver avisat, incloent fotografies de diferents dates. Això ho presenten després al jutjat. Van estar seguint-nos un mes i mig o dos sense haver paralitzat els treballs ni fet cap advertència, ni res”, lamenta. Assegura que, des de l’ordre d’aturada, les actuacions van cessar i la casa no es troba habitada.

  El fiscal, però, no considera creïble aquest relat i considera que el propòsit inicial era el de construir una nova edificació molt més gran en l’espai de la més Antigua i reduïda. En aquest context, acusa també l’enginyer tècnic forestal Ferran Marsal d’haver suposadament falsificat una certificació referent a l’immoble, assegurant que tenia més de 20 anys d’antiguitat i una superfície de 90,60 metres quadrats. “Mesura que es correspon amb la que ‘anava a construir però no amb la preexistent, la qual comptava amb només 65 metres quadrats”, addueix l’escrit d’acusació. Més i tot, assegura el fiscal, posteriorment als fets es van produir “altres obres d’adequació”.

  Reobertura del cas

  Malgrat això, i després de prestar declaració davant del jutjat número 1 de Tortosa, les diligències prèvies iniciades arran de l’atestat dels Agents Rurals van ser arxivades l’any 2011 per la llavors jutgessa encarregada del cas. No va ser fins l’any passat, quan arran d’un recurs presentat per la Fiscalia, l’Audiència de Tarragona va decidir reobrir el cas. Una decisió que fonts de la defensa de Cid qüestionen perquè el recurs s’hauria presentat ja fora de termini. Apunten que l’ens provincial va permetre el ministeri públic presentar la seva argumentació prenent com a referència per al termini el moment que el fiscal va tenir sobre la taula la resolució de l’arxiu i no quan la va rebre efectivament.

  L’alcalde, però, confia encara que els arguments de la seva defensa permetran evitar el judici oral sobre la mateixa base dels que van permetre l’arxiu anys enrere. La defensa considera que les obres no es poden considerar com a delicte urbanístic perquè no s’enquadren dins del criteri penal de les “no autoritzables”, malgrat que no s’ajustessin a la llicència. Addicionalment, sosté Cid que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en vigor des de 2015, i que es tramitava des de 2003, elimina la “clau 21” que protegia la zona on es troba la construcció. Una figura, addueix, que va ser introduïda per garantir la protecció d’espècies com l’àliga cuabarrada al terme municipal i que, considera, ja no tenia sentit després que s’apliqués, de forma superposada, la declaració de nous espais dins de la Xarxa Natura 2000. “No era necessari que tinguéssim tantes zones protegides”, apunta.

  De moment, però, després de la reobertura del procediment aquest 2016 i l’inici del procediment abreujat, l’escrit d’acusació de Fiscalia presentat al jutjat número 1 de Tortosa demana i quinze mesos de presó, multa de 5.400 euros i inhabilitació de tres anys per a professió o activitats relacionades amb la construcció per a Cid i per al promotor Sorensen, que tenia inscrita la propietat de la finca i la casa a nom de la seva empresa SHS SiMOB 2002, SL. En el cas de l’enginyer tècnic agrícola, la petició per un suposat delicte de falsificació s’eleva a una multa de 1.440 euros. A més, el fiscal requereix a Cid i Sorensen que , de forma solidària i conjunta, reposin les obres i el terreny al seu estat original, amb un termini de dos mesos un cop la sentència es consideri ferma. L’enderroc d’aquestes actuacions il·legals està valorat en 5.412,34 euros. En el cas, sosté Fiscalia, que no s’executessin dins d’aquest termini, haurà de ser l’Ajuntament del Perelló qui se’n faci càrrec “a costa” dels acusats, sota control judicial i la supervisió dels Agents Rurals.