El 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes es farà del 23 al 27 de juliol

  El mes que ve, les diferents pirotècnies es podran inscriure per participar en l'edició 2018

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  El Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes (Selva) 2018 ja té dates. El certamen es farà entre el 23 i el 27 de juliol, tal i com ha acordat la Comissió Tècnica del Jurat Qualificador. Les dates han contemplat que un dels dies de concurs coincideixi amb Santa Anna, dia central de la Festa Major i que no se’n faci el 28 de juliol, quan es fa l’Aplec de l’Amor a Cala Bona. Aquesta elecció permet que hi hagi concurs un divendres, un dels dies de més presència de públic. Un cop seleccionades les dates, el proper pas serà l’obertura del termini perquè les empreses pirotècniques presentin les seves propostes. El consistori blanenc també espera que aquest any el certamen s’inclogui al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i vol seguir treballant amb Tarragona per impulsar el Premi Internacional de Focs d’Artifici de Catalunya.
  El 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava ja escalfa motors. La Comissió Tècnica del Jurat Qualificador ja ha escollit les dates per aquest any. Del dilluns 23 al divendres 27 de juliol la platja de Sa Palomera tornarà a acollir un dels grans esdeveniments de Blanes.

  L’elecció de les dates ve marcada per una sèrie de factors. Un d’ells és que el concurs s’ha de celebrar el dia de Santa Anna, dia central de la festa major del municipi. Un altre és que el 28 de juliol s’ha d’haver acabat ja que la tradició mana que no hi hagi concurs quan es fa l’Aplec de Cala Bona.

  La decisió s’ha pres per tal d’incloure el divendres com un dels dies amb més presència de visitants. Normalment, les nits de caps de setmana són les que solen tenir més públic visitant i aquesta opció triada era l’única que contemplava que almenys s’hi fes un dia de concurs.

  L’elecció de les dates del concurs dona pas ara a les empreses pirotècniques, de dins i fora de l’Estat, perquè presentin les seves propostes. Les pliques es podran aportar fins a mitjans del mes d’abril. Aleshores, la Comissió de Focs farà la tria de les empreses participants. Entre els criteris d’elecció hi ha el fet de que l’espectacle incorpori novetats tècniques o els premis obtinguts els passats cinc anys.

  Cada una de les empreses seleccionades rebrà 19.000 euros per l’espectacle. A més, hi haurà un primer premi de 6.000 euros en metàl·lic i un altre de 2.000 pel segon classificat. El guanyador, a més, torna al concurs de Blanes l’any següent i organitza el castell de focs de les festes de Sant Narcís de Girona i de Lloret de Mar (Selva).

  Impuls al certamen

  L’Ajuntament de Blanes s’ha marcat l’objectiu d’impulsar el certamen després de veure’s afectat per la crisi econòmica. Aquest 2018 serà la tercera edició consecutiva que ha tornat al format de cinc dies de focs. El consistori creu que aquesta durada i d’altres millores tècniques estan aconseguint rellançar el festival.

  Un altre impuls que es vol donar passa perquè el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava formi part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Aquesta inclusió permetria donar una difusió supranacional d’aquest esdeveniment.

  Finalment, Blanes treballa de manera conjunta amb l’Ajuntament de Tarragona per crear el Premi Internacional de Focs d’Artifici de Catalunya. La falta de govern català té, a hores d’ara, paralitzada aquesta iniciativa. La darrera vegada que es va posar a sobre de la taula va ser amb una visita institucional el mes de juliol de l’anterior conseller de Cultura, Lluís Puig, cessat en aplicació de l’article 155. Els dos consistoris esperen que el nou premi compti amb el suport econòmic de la Generalitat.