L’Escola d’Art de la Diputació recupera més peces del patrimoni artístic de les Terres de l’Ebre

Avatar photo

Les peces han estat restaurades amb la finalitat de recuperar el patrimoni històric i cultural del territori

Onze passos de la Setmana Santa de Tortosa, un mapa topogràfic d’Alfara de Carles, el fons bibliogràfic de Narcís Monturiol de l’Observatori de l’Ebre i una emblemàtica escultura de la Parròquia de Santa Bàrbara, són les darreres peces d’art restaurades pels Tallers de Conservació i Restauració de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa; un espai de referència a la demarcació de Tarragona i al conjunt de Catalunya pel que fa a la recuperació del patrimoni històric i cultural.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha presidit aquest dijous el lliurament de tots aquests elements patrimonials als ajuntaments o entitats que en són propietaris, en un acte amb l’assistència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; de la presidenta de l’Associació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, Cinta Fontanet, i d’altres membres de l’entitat; del director de l’Observatori de l’Ebre de Roquetes, David Altadill, i de la bibliotecària d’aquest centre, Maria Genescà; de l’alcalde d’Alfara de Carles, Josep Mas, i de la regidora de Cultura, Glòria Sabaté, i del rector de la Parròquia de Santa Bàrbara, Mn Ferran Aspa. Hi han participat, així mateix, els diputats de la Diputació Álvaro Gisbert i Joan Josep Malràs; la directora de l’Escola, Pilar Lanau, i la responsable tècnica dels Tallers de Conservació i Restauració, Carme Clemente.

Peces emblemàtiques

Dels elements restaurats, el que inclou més elements és el conjunt de passos de la Setmana Santa de Tortosa, la majoria datades dels anys quaranta i cinquanta del segle XX. En tots els casos, les intervencions s’han centrat en el manteniment i conservació d’aquestes escultures per garantir la seva perdurabilitat, mitjançant la neteja, la consolidació de les capes de preparació i de la capa pictòrica, i la reintegració volumètrica i cromàtica. També s’ha fet una desinsectació en algun cas puntual.

Pel que fa al mapa topogràfic d’Alfara de Carles, es tracta d’una fotografia ferrogàl·lica de 70 x 80 cm, entelada i envernissada. Data de 1916, i presenta com a singularitat que hi ha pocs documents d’aquests tipus elaborats amb aquesta tècnica. El mapa s’ha netejat, tractat contra els insectes, consolidat i situat en un nou suport rígid.

Quant al fons bibliogràfic de Narcís Monturiol, es tracta de llibres de temàtica científica que van pertànyer a l’enginyer, qui va utilitzar-los per construir el seu invent més famós, el submarí Ictineu. Una troballa sorprenent durant l’actuació van ser les anotacions manuscrites de Monturiol a l’interior d’alguns dels llibres. A tot el fons s’hi ha realitzat una conservació preventiva per garantir-ne el seu bon estat al llarg del temps.

Finalment, s’ha fet un tractament contra els insectes i s’han reparat pèrdues de policromia i esquerdes a l’escultura de la Dolorosa de la Parròquia de Santa Bàrbara. Es tracta d’una imatge destinada al culte, datada el 1943.

Presentació a Tortosa del llibre 40 art i lletres

D’altra banda, l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa també ha acollit aquest dijous la presentació a la ciutat del llibre 40 art i lletres. Una visió literària de 40 anys de creació artística (1976-2016), que commemora l’aniversari del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. La presentació, presidida per Josep Poblet, va ser a càrrec del periodista Toni Orensanz, amb la participació de la directora del museu tarragoní, Rosa M. Ricomà, de l’alcalde de Tortosa, i de la directora de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els ciutadans de Cervera veuen la remodelació interior de l’antiga església de Sant Domènec

Notícia següent

Mor accidentalment una dona de Tarragona en intentar ajudar a la seva veïna

Notícies relacionades