Detinguts 4 lladres amb gairebé 100 antecedents policials a Catalunya

Forçaven les persianes dels establiments de matinada i recercaven principalment diners en efectiu de les caixes enregistradores

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria d’Horta-Guinardó van detenir a Barcelona, entre el 14 i 15 de març, quatre lladres multireincidents, d’entre 22 i 42 anys, com a presumptes autors de tretze robatoris amb força en establiments comercials del districte d’Horta-Guinardó. Es dona la circumstància que, entre els quatre detinguts, acumulen 98 antecedents policials. En un dels casos, també ha participat la Unitat d’Investigació de la comissaria de Nou Barris.

La gran majoria dels robatoris perpetrats pels quatre homes es van produir durant els primers mesos de 2023. L’alta activitat delinqüencial va afectar especialment a la zona comercial d’Horta-Guinardó com supermercats, fleques, perruqueries, restaurants o cafeteries. Aquests fets van crear molta alarma entre el teixit comercial de la zona, ja que la consumació d’aquests robatoris, a més dels efectes sostrets, provocaven una sèrie de danys que habitualment impedien als propietaris l’obertura dels comerços l’endemà dels fets.

Els investigadors i els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana d’Horta-Guinardó van iniciar una sèrie de gestions d’investigació a través de la visualització d’imatges de càmeres de seguretat i de patrullatge intensiu de paisà a la zona que va permetre la identificació dels presumptes autors. Tots els robatoris tenien un mateix denominador comú que consistia en actuar quan els locals estaven tancats al públic -generalment de matinada- i accedir-hi després de forçar-ne les persianes. Un cop a l’interior, principalment feien recerca de diners en efectiu, de dispositius electrònics com telèfons mòbils, càmeres, ordinadors portàtils i també de bosses de mà que poguessin contenir diners o objectes de valor.

Lladres amb una activitat clarament multireincident

Les detencions estan emmarcades en el Pla Tremall de lluita contra la delinqüència multireincident a la capital catalana. De fet, un dels presumptes autors, de 34 anys, acumula 45 detencions prèvies per fets similars des d’octubre de 2021. Aquest modus vivendi delictiu durant els darrers dos anys, s’ha accentuat des de principi d’any 2023, ja que aquest home ha estat detingut nou vegades, vuit de les quals per robatoris amb força.

Un altre dels detinguts, un home de 22 anys, acumula 21 antecedents policials. Després d’una primera detenció a finals de 2021 per un furt, en poc més d’un any la seva activitat delictiva s’ha incrementat amb una vintena de robatoris amb força i delictes per danys. De fet, els delictes de danys que se li atribueixen han estat relacionats amb temptatives de robatoris que ha provat de dur a terme. Un altre dels lladres, de 42 anys, té 25 antecedents policials i ha acumulat 23 detencions en menys d’un any, dades que remarquen la seva escalada delictiva i l’activitat multireincident.

Els detinguts van fer de la seva activitat delinqüencial el seu dia a dia. En aquest sentit, la investigació ha conclòs que dedicaven els diners que n’obtenien a l’adquisició de drogues. Després de consumir-ne dormien en locals ocupats o fins i tot en vehicles abandonats. Els agents també han constatat que els lladres dedicaven part de la seva activitat diària a deambular pels carrers a l’espera de cometre algun fet delictiu, habitualment en la franja horària nocturna en la qual hi ha menys presència de vianants a la via pública.

Curiosament, en un dels casos, quan es va escorcollar un dels presumptes autors, duia una quantitat de diners en efectiu que coincidia exactament -fins i tot amb els cèntims- amb la recaptació d’una de les caixes enregistradores prèviament sostreta.

Els quatre detinguts van passar a disposició judicial entre dijous i divendres i l’autoritat judicial va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs per a tres dels arrestats, mentre que el quart va ingressar a presó.