El 2018 serà l’Any Cardenal Vidal i Barraquer a Cambrils

  Una Comissió Organitzadora acordarà els actes que se celebraran al llarg de l’any

  La junta de govern local ha acordat que l’any 2018 sigui considerat l’Any Cardenal Vidal i Barraquer i que es programin diferents accions per tal de posar en valor la seva tasca. La major part de les activitats es concentraran principalment durant el darrer quadrimestre de l’any, tot i que també se’n programaran durant la resta de l’any.

  Aquest 2018 es compliran dues fites importants: el 3 d’octubre farà 150 anys del naixement del cardenal a Cambrils i el 13 de setembre en farà 75 anys de la seva mort a Friburg (Suïssa). L’Ajuntament de Cambrils creu que aquest doble aniversari és el moment oportú per fer un nou reconeixement a la persona i a la figura de Francesc d’Assis Vidal i Barraquer i posar en valor la tasca que va desenvolupar en vida així com el seu pensament i llegat, que va més enllà de la funció pastoral duta a terme com a home de l’Església.

  Per tal d’elaborar la programació i implicar totes les parts públiques i privades vinculades a la figura del cardenal, l’Ajuntament ha creat una Comissió Organitzadora i ha nomenat a Josep M. Panicello Hernández, que fou alcalde de Cambrils i Diputat-president de la Comissió de Cultura de la Diputació de Tarragona, com a comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer per acord unànime de tots els membres de la comissió.

  Les persones que es vulguin posar en contacte amb la comissió poden escriure al correu electrònic anycardenal2018@cambrils.cat.

  La comissió està formada per Camí Mendoza Mercè, alcaldessa; Josep Lluís Abella, regidor de Cultura i Festes; Manel Tarés Lagunas, historiador especialista en el segle XVIII; Joan M Quijada Bosch, tècnic de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona; Manuel M. Fuentes i Gasó, director de l’arxiu; Josep Maria Panicello, alcalde de Cambrils del 1987 al 1991 i del 1995 al 1997; Ramon Ortiga Sabaté i Josep Pedrell Font, del Centre d’Estudis Cambrilencs; Francesc Vidal i Barraquer, en representació de la família; Pere Navarro Gómez, professor de  la Universitat Rovira i Virgili; Margarita Mauri, del Departament de Filosofia  Facultat de Filosofia Universitat de Barcelona; Gemma Massagué Casas, tècnica de Cultura; Pedro Otiña Hermoso, arxiver Municipal de Cambrils; Gerard Martí Estrada, director del Museu d’Història; i Aina Carod Requesens, cap de Gabinet d’Alcaldia.

  L’Ajuntament crearà un logo que s’aplicarà a tota la informació i actes que es desenvolupin durant l’Any Cardenal Vidal i Barraquer i que servirà com element identificador. A més, realitzarà les accions necessàries de difusió per donar a conèixer a la ciutadania i a totes les entitats i institucions la realització de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer per tal de crear sinèrgies i assolir el grau més elevat de participació en tots els esdeveniments programats.

  Reconeixements anteriors

  El Cardenal Vidal i Barraquer és des de fa anys reconegut per l’Ajuntament de Cambrils. El 8 de novembre de 1959 el Ple de l’Ajuntament de Cambrils el va nomenar Fill Il·lustre de la Vila i el 5 de desembre del 2017 el va nomenar Fill Predilecte en base al nou Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Cambrils per la seva trajectòria a favor de la pau i per la dignitat amb què va exercir els seus càrrecs fins a la seva mort a l’exili.

  Per altra banda, Cambrils ha impulsat elements que han reconegut la seva vàlua al llarg de la història. Un dels més destacats és el Monument al Cardenal Vidal i Barraquer, que es va executar per acord del Ple del dia 12 de febrer de 1976. El monument instal·lat a la plaça de la Parròquia de Santa Maria  va ser encarregat a l’escultor Ramon Ferran i es va inaugurar el dia 15 de maig de 1978, coincidint amb el retorn de les despulles del Cardenal a Cambrils. D’altra banda, el  bust del Cardenal Vidal i Barraquer presideix la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils i hi ha un carrer amb el seu nom.