fbpx

Sant Pere penja d’un fil

Avatar photo

La celebració a final de juny de les festes majors de Sant Joan a Valls i Sant Pere a Reus penja d’un fil a causa de la crisi sanitària del coronavirus. Es tracta de les primeres grans festes majors del Camp de Tarragona i molts dels seus actes, com ara la Tronada, Completes, els seguicis populars o les actuacions castelleres apleguen milers de persones. De fet, la diada de Sant Joan a Valls dona el tret de sortida oficial a la temporada castellera, també plena d’incerteses. Els ajuntaments contemplen tots els escenaris possibles i decidiran si cancel·len, ajornen o celebren la festa en funció del desconfinament. Una de les alternatives que plantegen és celebrar la festa més endavant, fent-la coincidir amb altres festivitats locals.

L’Ajuntament de Valls té a punt la programació de la festa major de Sant Joan però encara no ha decidit si la cancel·la, l’ajorna o la celebra. La decisió es prendrà en funció de l’evolució de la crisi sanitària i del pla de desconfinament que s’implementi en les pròximes setmanes. “Hem fet els deures, ho tenim tot preparat, però volem ser curosos i prudents perquè la festivitat implica a moltes persones i entitats i no volem generar inquietuds”, subratlla a l’ACN el regidor de Cultura, Marc Ayala. “No hem volgut precipitar-nos ni prendre decisions abans d’hora perquè creiem que les coses poden canviar molt”, afegeix el regidor.

Per aquest motiu, el consistori treballa de portes endins amb totes les possibilitats i apunta que una de les opcions podria ser reubicar la festa en alguna altra cita del calendari festiu de la ciutat, sense especificar-ne la data. Pel que fa a la diada castellera de Sant Joan, un dels actes més concorreguts de la festa, Ayala explica que encara no s’han reunit amb la Vella i la Joves per decidir com l’afronten. Així mateix, el regidor admet que caldrà posar damunt la taula el fet que els castellers fa setmanes que no poden assajar.

Cal tenir en compte que el fet casteller suma unes 900 actuacions al llarg de l’any arreu de Catalunya. La suspensió des de l’inici de l’estat d’alarma fins a final de juliol, per exemple, suposaria l’anul·lació d’unes 400 exhibicions, entre elles la de Sant Joan a Valls, que tradicionalment marca el tret de sortida de la temporada castellera. Un altre acte esperat de la festa major vallenca, especialment pel públic familiar, és l’aparició de l’Ós, la figura del seguici festiu que recull els xumets de tots els nens que han decidit fer aquest pas.

Per contra, de moment el consistori segueix el calendari previst respecte les Festes de les Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que se celebren cada deu anys a Valls. Malgrat que encara queden molts mesos fins al febrer de l’any 2021, la pandèmia podria afectar-ne la programació. Segons Ayala, la comissió de festes segueix treballant “intensament” via telemàtica per fer possible les propostes culturals. “Com que queda més lluny, no és un escenari de tant de dubte com els dos mesos vinents. No hem aturat res”, assegura.

Sant Pere es podria celebrar per Misericòrdia

La situació és similar a Reus. L’Ajuntament té sobre la taula diverses opcions segons evolucioni l’emergència sanitària. Es planteja celebrar la festa amb normalitat, amb condicionants, o bé ajornar-la. Tot i admetre que celebrar-la amb normalitat és “pràcticament un impossible”, el consistori s’emplaça a prendre una decisió definitiva a principis de maig. “Estem treballant en els tres escenaris, tots estan oberts i ens hem posat els deu primers dies de maig com a data límit”, detalla el regidor de Cultura, Daniel Recasens.

Una de les alternatives que s’estudien és traslladar Sant Pere al setembre i celebrar-ho conjuntament amb les festes de Misericòrdia, si la crisi sanitària ho permet. Segons Recasens, també es podria fer una Solemnitat extraordinària. Es tracta d’una festivitat dedicada a la Mare de Déu, que no s’ajusta a cap data concreta, en què la imatge de la Verge surt en processó per agrair-li algun fet, com ara la superació d’una pandèmia.

L’Ajuntament té previst convocar les entitats que participen en la festa per exposar-los la situació i veure la viabilitat de la seva participació. “L’escenari pinta com pinta, però ens obliguem a treballar totes les possibilitats perquè no volem donar aquesta visió negativa del tot suspès per suspès”, tanca Recasens.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El primer Certamen de relats breus, gran novetat de La Pobla per celebrar Sant Jordi

Notícia següent

El govern de Tortosa manté noves reunions sectorials amb entitats comercials i veïnals per impulsar la reactivació

Notícies relacionades