Reus reprèn el programa «Una festa major per a tothom!»

Avatar photo

El programa promou la inclusió en l'àmbit festiu i cultural

Enguany, les regidories de Benestar Social i de Cultura de l’Ajuntament de Reus han reprès el programa «Una Festa Major per a tothom!» després que quedes suspès durant l’any 2020 a causa de la pandèmia. Ara, durant la Festa Major de Sant Pere, s’implementaran unes mesures, adaptades a la situació actual de la pandèmia, proposades per aquest programa que promou la inclusió en l’àmbit festiu i cultural. L’objectiu és facilitar la participació universal, és a dir, apropar la Festa Major a tots els col·lectius que vulguin participar-hi.

Antecedents
En el context de «Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017», es va fer una recollida de propostes a través d’Internet per tal de promoure la inclusió en l’àmbit festiu.

A més, existeixen altres experiències conjuntes d’èxit entre les dues regidories que promouen la inclusió en l’àmbit cultural. El projecte Apropa Cultura o el Psicurt, un festival de curtmetratges sobre salut mental que es va fer per primer cop a la ciutat l’any passat, en són alguns exemples.

En aquesta mateixa línia de treball, des de la Festa Major de Sant Pere i Misericòrdia de l’any 2018 es va iniciar el projecte «Una Festa Major per a tothom!», amb l’objectiu de facilitar la participació universal en els diversos actes de cultura popular que es fan durant les festes. L’any 2019 es va augmentar el nombre d’actuacions i l’any 2020 aquest projecte es va haver d’aturar a causa de les restriccions provocades per la pandèmia.

Accions
Un dels principals objectius del projecte és eliminar tota mena de barreres (físiques, comunicatives, socials, etc.) per facilitar la participació de qualsevol persona als actes festius que es programen amb motiu de la Festa Major. Per aconseguir això, cal posar al centre les persones amb diversitat funcional i, per aquest motiu, les mesures concretes que s’implementaran es consensuen amb les entitats de/per persones amb discapacitat que formen part del Consell de la Discapacitat de la ciutat.

Les actuacions s’organitzen al voltant de tres eixos principals: inclusió física, inclusió comunicativa i inclusió social.

Inclusió Física
Inclou els elements facilitadors que permeten a les persones accedir, entrar o sortir i utilitzar espais. Es tracta de les mesures més comunes en l’adaptació d’espais i en l’eliminació de barreres que n’impedeixen l’accés físic. Entre d’altres, destaquen:

  • Oferir lavabos adaptats en totes les zones on se situïn lavabos mòbils.
  • Oferir durant els actes zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Referenciar els espais d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

Pel que fa a les zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda, enguany, en haver-hi molts actes on cal reservar entrades per poder-hi accedir i on la gent estarà asseguda, en lloc d’establir mesures d’equitat, com tarimes, s’ha treballat per millorar l’accessibilitat als espais on es faran els actes. A més, com a novetat, s’ha facilitat a les entitats de persones amb diversitat funcional la reserva d’entrades per grups en actes concrets com les passades del Seguici pel Carrerde la Festa.

Inclusió Comunicativa
Són els suports que permeten accedir a la informació de forma universal i que, per tant, democratitzen l’accés a la cultura. Inclouen elements qualitatius i quantitatius d’informació i senyalització, que faciliten l’accés i la relació amb l’entorn des de la igualtat d’oportunitats. En aquest àmbit, destaquen les accions següents:

  • Interpretació amb Llengua de Signes Catalana (LSC) d’alguns actes de la Festa Major.
  • Indicació del programa de festes amb una iconografia concreta.
  • Publicació de la Guia de l’Accessibilitat al Programa de la Festa Major de Reus, on es recullen les mesures del programa «Una Festa Major per a tothom!».
  • Disposició del programa en diversos formats per poder-hi accedir amb lectors de pantalla en webs municipals que també siguin accessibles.

Pel que fa a la interpretació amb Llengua de Signes Catalana (LSC), en concret, enguany s’interpretaran amb LSC el pregó, que es retransmetrà per Canal Reus TV el 24 de juny; una tanda del Canó i dels versots del Ball de Pastorets i Ball de Gitanes, el 25 de juny a les 19 h, i una tanda del Ball de Dames i Vells, el 26 de juny a les 18.30 h.

Inclusió Social
Són un conjunt de propostes que van més enllà de mesures i d’adaptacions concretes, ja que pretenen aconseguir una conscienciació de l’entorn i una millora de les relacions interpersonals independentment de les diferències.

Inclouen elements com la programació d’actes inclusius, una comunicació que inclogui la participació i la diversitat, la transmissió dels valors humans i pedagògics de la cultura i la visió i planificació des de l’accessibilitat universal.

En aquest àmbit, es treballa a mitjà/llarg termini, ja que totes les mesures anteriors que es puguin aplicar en cada acte festiu suposen una millora en aquest aspecte.

També s’hi inclouen mesures concretes com:

  • Publicació de la Guia de l’Accessibilitat al Programa de Festa Major.
  • Elaboració de les mesures de forma coordinada amb les entitats de/per persones amb discapacitat.
  • Treball conjunt entre regidories per poder implementar el programa.
  • Comunicació de les mesures i difusió pública.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ATENCIÓ: S’inicien les tasques per a la desactivació d’un artefacte explosiu a Roses

Notícia següent

El Síndic de Greuges presentarà l’informe d’actuacions del 2020 al Ple Municipal de Manresa

Notícies relacionades