El Temps d’Avellana arriba a Reus des d’avui fins al pròxim 10 de novembre amb una gran quantitat d’actes enfocats en la importància que té aquest fruit sec al nostre territori. Enguany, hi participen un total de 32 institucions amb la novetat de la incorporació de l’àmbit hostaler, com ara l’Escola d’Hostaleria de Reus, la qual cosa millora de forma important la difusió del producte de proximitat.
Segons explica el director de l'Oficina Tècnica de l’Avellana, Jaume Salvat, enguany “hi ha una oferta diversa, lúdica i completa per tenir una aproximació que t’aporti ganes de conèixer l’avellana”. Tanmateix, el Temps d’Avellana també compta amb un caràcter tècnic a través de l’execució de diverses campanyes enfocades al consum de noves elaboracions amb l’avellana, com ara el gremi de forners o els torrons Jijonenca.

Els membres de la comissió no obliden el gran problema que, tot i que no ha impedit la celebració de les jornades i de la producció de l’avellana com a tal, sí que posa certes traves ineludibles: la sequera. El canvi climàtic és un tema que està sobre la taula i la manca d’aigua és una qüestió que preocupa al sector. De fet, la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis, afirma que “al Camp de Tarragona tenim aigua, però cal saber gestionar-la i no malbaratar-la per a no tenir problemes en un futur”.
Tots els participants en l’acte d’avui a la Llotja de Reus coincideixen en una qüestió: la necessitat d'agrair i valorar la feina dels pagesos i pageses per poder mantenir un sector tan important per la ciutat, ja que la Denominació d’Origen de l’avellana de Reus és un orgull pels ciutadans. De fet, la mateixa alcaldessa Sandra Guaita afirma que “l’avellana és promoció de salut del nostre territori”.

Temps d’Avellana 2023 té un objectiu molt clar: oferir al consumidor un producte de qualitat mentre s’organitzen actes per tal de garantir la viabilitat del sector. Una qüestió clau que s’ha esmentat en la presentació ha estat la necessitat de comprar conscientment, és a dir, la compra de l’avellana de proximitat. I és que de res serveix l’esforç de tantes institucions i dels pagesos si després el client no compra d’una forma conscient.
El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, afirma que “és temps per treballar conjuntament per donar a conèixer nous productes derivats de l’avellana i per al foment del seu consum, de forma especial a les escoles i en el sector de la restauració”.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha fet referència a la necessitat d’unió de tots i totes perquè “si tots remem en el mateix sentit, farem que el sector estigui en el lloc que mereix per afavorir la dinamització del nostre territori”.