Dimarts, 3 de desembre de 2024
És notícia

Reus celebrarà Misericòrdia amb més de 150 actes i nous elements festius

Reus ha presentat aquest matí de dilluns el cartell i el gruix del programa de les Festes de Misericòrdia 2023. Enguany, inclou més de 150 actes que combinen aquells més tradicionals amb les activitats organitzades per diferents entitats i col·lectius de la ciutat, i, com sempre, té cabuda per a tots els públics. Tot i que els actes previs s’iniciaran la setmana vinent (dimarts 12), la Festa Major començarà oficialment el dijous 21 de setembre amb el lliurament dels Guardons de la Ciutat i tindrà com a centre neuràlgic els voltants del Santuari de Misericòrdia.

Hi haurà, per tant, actes tradicionals, espectacles infantils, activitats organitzades per les entitats, revetlles, espectacles i una gran diversitat de propostes per a totes les edats. També, després de la prova pilot per Sant Pere, “es tornarà a reservar un tram tranquil al passeig de Misericòrdia“, tal com assenyala el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens. És més, es presentaran dos nous elements festius, un d’ells, el Superadrac, serà el primer element festiu adaptat que tindrà la ciutat.

 

Un dels aspectes que més expectatives genera cada any és la imatge gràfica que acompanyarà les festes. Enguany, el cartell és obra del reusenc Jordi Sugranyes, un artista visual multidisciplinari. Format en grau superior de Gràfica Publicitària a l’EADT de Tarragona i graduat en disseny gràfic a l’ESDi de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, treballa com a dissenyador gràfic i animador digital a Barcelona.

Precisament, la imatge és un resum ‘transversal’ de diferents moments de les Festes de Misericòrdia. “El cartell és molt il·lustratiu, amb els elements que són més tradicionals i que identifiquen els actes festius. Sempre demanem als autors que siguin, sobretot, del territori i que expressin la ‘seva’ Festa Major, que trobin aquells elements que per a ells representen la Festa i aquest és el resultat d’enguany”, ha explicat Daniel Recasens.

El cartell es podrà veure en diversos punts de la ciutat i també en els programes de mà, el disseny dels quals ha anat a càrrec d’OVNI Comunicació a partir de fotografies de Niepce i de l’Arxiu IMRC. Amb tot, el pressupost d’enguany és de 230.000 € per a una “Festa Major feta de moltíssimes mans, que reflecteix una ciutat potent i molt abocada a la Festa i que sempre ens enceta aquest reinici del curs amb l’últim moment de festa” i pel qual, des de l’Ajuntament, es fa un esforç important, davant la inflació que encareix el muntatge de nombrosos actes, per “assegurar que hi sigui tot el que hi ha de ser”, exposa el regidor de Cultura.

 

Novetats d’enguany: el Superadrac, el Pere i la Lloba

Dos elements festius s’incorporen a les Festes de Misericòrdia en l’edició d’enguany: el Superadrac i el Pere i la Lloba.

El Superadrac és una iniciativa de l’Associació Supera’t, que treballa amb persones amb trastorns de l’espectre autista i té l’objectiu d’obrir la possibilitat de portar un element a persones amb diversitat funcional, motiu pel qual s’ha dissenyat pensant en les persones que van en cadira de rodes. Mònica Bellido, presidenta de l’associació, destaca que és “un drac inclusiu, un projecte integrador, cultural i de ciutat que trobarà el seu lloc dins l’espai popular de Reus”.

Aquest nou element, que veurà la llum el pròxim 16 de setembre, és fruit del treball conjunt amb l’escultor Aleix Vall, del Taller Avall, i d’un grup de persones amb condició autista. D’aquesta manera, “no volem que sigui el drac de les persones amb autisme, sinó un drac adaptat a totes les sensibilitats“, perquè “no hi ha millor manera de treballar la inclusió que portant-la a terme”, exposa Bellido.

 

El Superadrac és modernista, amb una cua ‘gaudiniana’ i aprofitant l’Any Domènec i Muntaner per estrenar-se, i amb trets orientals, com van demanar els seus impulsors, els quals van triar un drac com a bèstia que representa la fortalesa, emmarcada en la cultura popular catalana i amb arrels reusenques. “Hi ha actes que mai podran ser inclusius, però podem buscar eines i recursos per possibilitar que tothom, d’una manera o d’una altra, pugui gaudir de la cultura popular“, conclou la presidenta de l’Associació Supera’t.

Per la seva banda, la Colla Pessigolla, habitual de Carnaval, s’estrena per la Festa Major amb una proposta pedagògica i feminista. El Pere i la Lloba representen el conte popular del pastor mentider -Pere i el Llop- amb música i coreografia, a través d’un ball de nova creació, que es podrà veure per primera vegada el 17 de setembre.

 

El president de la colla, Marc Armengol, descriu els diferents elements del ball: “la Lloba, portada per dues persones; el Pere, que serà un capgròs; i quatre ovelles del seu ramat” amb els quals es busca donar el missatge als nens i nenes -com a principals espectadors a qui va adreçat- de “no dir mentides perquè, al final, no els creuran“.

“La idea principal és sortir per Sant Pere i Misericòrdia, però a les prèvies del Seguici, omplir els voltants de les Festes Majors de Reus, en cap moment pretenem sortir al Seguici“, afirma Armengol. De moment, els portadors novells estan treballant en un ball per explicar el conte i un de cercavila per poder moure’s per la ciutat. “Creiem que és un element vistós, que pot quedar bonic i que pot agradar a la mainada“, conclou.

Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2023

Per a les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia s’han preparat més de 150 activitats, entre els actes previs i els posteriors de la festa, que es concentra entre el 21 i el 25 de setembre.

El tret de sortida es donarà divendres 15 de setembre, quan el Xiquet i la Xiqueta surtin des del Barri Niloga en direcció cap a la plaça del Mercadal repartint el programa; i començaran oficialment amb el lliurament dels Guardons de la Ciutat 2022 el dijous 21 de setembre, a les 20:00 h, al Saló de Plens de l’Ajuntament.

Consulta el programa complet de la Festa Major

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Investiguen 2 agressions sexuals al carrer durant les festes de Granollers

Notícia següent

Palafrugell activa un nou telèfon d’incidències a la via pública

Notícies relacionades