Nova edició del Voluntariat per la llengua al CNL de Reus

S’hi poden inscriure tant voluntaris com aprenents per formar parelles presencials o virtuals.

Coincidint amb l’inici dels cursos de català del segon trimestre, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus fa una crida per incorporar voluntaris i aprenents en aquest programa. Daniel Recansens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, també anima la ciutadania a participar almenys una vegada en aquesta experiència de suport al català i a les persones que s’esforcen a aprendre’l.

A més, des del 10 de gener i fins al 9 de febrer es pot visitar al Mas Vilanova de Reus l’exposició “Quan parles fas màgia”, una mostra del Voluntariat per la llengua (VxL) que el CNL i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística fan circular per diversos espais de la ciutat i que convida tant voluntaris com aprenents a formar part d’una parella lingüística.

Per donar a conèixer el Voluntariat per la llengua entre l’alumnat, les dinamitzadores del programa han organitzat diverses activitats a partir d’aquesta mostra, com ara una visita guiada o un joc de Kahoot, en les quals han participat una quarantena d’alumnes dels cursos de nivell Bàsic 3 i Elemental de Reus.

D’aquesta manera el CNL de l’Àrea de Reus posa en marxa una nova edició d’aquest programa de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) que fomenta l’ús del català a partir de la formació de parelles lingüístiques.

La finalitat del programa és oferir a aquests alumnes o a altres persones que tinguin coneixements bàsics de català la possibilitat de practicar la llengua d’una manera natural i tranquil·la amb l’ajuda d’un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l’activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes.

Els interessats s’hi poden inscriure directament al web www.vxl.cat o poden demanar més informació al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (c. de l’Àliga de Reus, 1), a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.

Més vídeos de material “Màgia per conversar”
Tant les parelles presencials com virtuals que es creïn en aquesta nova edició podran utilitzar set nous vídeos de la sèrie “Màgia per conversar”, un material que igual com l’exposició s’emmarca en la campanya de l’SPL i el CPNL Quan parles fas màgia. Aquest material audiovisual s’ha creat amb l’objectiu d’estimular la conversa en llengua catalana i és un recurs de suport a l’aprenentatge per a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la
llengua, l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i tots els aprenents de català que el vulguin practicar.

Tots els vídeos estan protagonitzats pel mag Eduard Juanola que, a partir d’uns jocs de màgia, proposa temes d’interès per encetar una conversa. En aquesta ocasió, els nous vídeos proposen parlar sobre temes com els espectacles preferits, les virtuts personals, les pors de cadascú, els somnis i els malsons repetitius o el pes de les primeres impressions quan es coneixen persones noves. Amb aquests, la sèrie arriba als 17 vídeos dels 25 previstos.

Aquest recurs complementa altres materials de foment de la conversa com els Fils de conversa i les col·leccions Parlem Tu i Jo, Llegir per parlar, llegir per aprendre i Temes per parlar.