La CUP ocupa una oficina d’Endesa a Reus

El regidor Edgar Fernàndez insta a l'Ajuntament a crear una empresa energètica "per a les persones"

La diputada de la CUP Laia Estrada i el regidor de la CUP Edgar Fernàndez durant la protesta a una oficina d'Endesa de Reus. ACN

Una quinzena de persones han ocupat aquest dilluns al matí una oficina d’Endesa a Reus, situada al carrer Riera d’Aragó, per protestar per l’encariment de la factura de la llum. L’acció, impulsada per la CUP arreu de Catalunya, ha comptat amb la presència de càrrecs electes de la formació anticapitalista del Camp de Tarragona.

La diputada de la CUP, Laia Estrada, ha assenyalat la necessitat de crear “una empresa energètica pública catalana” per trencar amb els “abusos dels oligopolis de les elèctriques”. En la mateixa línia, el regidor reusenc Edgar Fernàndez ha apuntat que la companyia pública que es planteja a la ciutat, Reus Energia, hauria de centrar-se “en les persones” i no pas en donar servei als edificis municipals.

L’acció simbòlica s’ha realitzat de manera pacífica a l’oficina d’Endesa a la capital del Baix Camp. En el moment de la protesta, a les instal·lacions només hi havia els treballadors d’Endesa. Durant aproximadament vint minuts, els dos representants polítics han exposat els “greuges comparatius” que les empreses energètiques provoquen entre poblacions.

Segons Estrada, les companyies energètiques actuals “protagonitzen episodis de talls en comarques com el Priorat o bé en barris on el manteniment elèctric és deficitari”. La diputada ha posat èmfasi en la liberalització del mercat elèctric, que va comportar l’augment de la factura elèctrica en les darreres dècades. Estrada ha acusat al govern espanyol de tenir “una actitud poruga” davant el negoci de l’electricitat.

Per la seva part, des de la CUP de Reus, Edgar Fernàndez ha instat a l’Ajuntament a replantejar l’empresa municipal Reus Energia. En un inici, la companyia preveu donar servei als equipaments públics de la ciutat, una aposta que els anticapitalistes no comparteixen. Fernàndez ha posat en dubte la necessitat de proveir energia a les instal·lacions municipals “enlloc de les persones que queden excloses del circuit de serveis socials per manca de recursos i d’informació”.